Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15211738 www.bgdnes.bg

Криминалният експерт Иван Савов: Алексей Петров може да е убит с карабина "Симонов"

Пасва на куршум от "Калашников", произвежда бързи изстрели и се ползва от служители в силите за сигурност в бившите соц. държави

Алексей Петров е уцелен с два куршума - в тялото и в главата. Става дума за специални муниции, или така наречените патрони хидрошок, сочат данните от експертизата, или с муниции за "Калашников". Това става ясно от аутопсията на Алексей Петров и резултатите от нея. Информацията към момента не е официална.

Реклама

"Ако Алексей Петров е застрелян наистина с куршум за "Калашников", то самият калибър е достъпен за много оръжия. Но най-вероятното е самозарядна карабина "Симонов". Това каза пред "България Днес" криминалният експерт Иван Савов по повод показното убийство на Алексей Петров.

"Самозарядната карабина "Симонов" може да се види в ръцете на гвардейците в Националната гвардия. Практически механиката й е като на "Калашников", но е полуавтоматична карабина. Това звучи добре и пасва на случилото се, защото са произведени няколко изстрела за кратко време. Точно такова полуавтоматично оръжие би могло да произведе толкова изстрели за такова кратко време. Тази карабина пасва на случая, на времето и на патрона", смята Иван Савов.

Според експертът професионалният килър надали е използвал "Калашников".

"Този автомат не е точен. Дори да му се сложи оптика, от дистанция 80-100 метра се поразява някаква област от порядъка на диаметър от 80 см. Докато прецизните пушки с оптика могат да поразят малка мишена, примерно 20 стотинки, на над 100 метра. Предполагам, че убиецът по-скоро би избрал "Симонов" пред "Калашников". Карабината е от 50-те години на миналия век и е направена за по-прецизна стрелба. В противен случай все едно правите операция вместо със скалпел с кухненски нож."

Относно разстоянието, от което е произведен изстрелът, Савов казва, че само разследващите знаят и всичко друго са спекулации. Но кримиекспертът допуска, че е от по-голяма дистанция, но и такава от 20-30 метра е възможно, просто би създала трудности за килъра.

"Възможно и да е стреляно от 20-30 метра. Тук въпросът е как си е организирал оттеглянето и дали оръжието има заглушител. Защото времето, което стрелецът печели за оттегляне зависи именно от каква дистанция стреля и особено ако има живи хора наоколо. Тази алея, по която са се движили жертвите, успоредно на нея се движи и павираният път, който е главният път на Витоша за нагоре. Разстоянието помежду им е някъде около 20-30 метра точно. Така, че не е изключено и оттам някъде да е стреляно, но бягството би било по-трудно", смята Иван Савов.

Реклама

Криминалният експерт разказа и за това кой предимно използва оръжие като самозарядната карабина "Симонов".

"Популярно е в бившите републики на СССР, в Русия, Сърбия, Хърватска. Тук е важно да се отбележи, че качествата на това оръжие се познават от хора, които са боравили с него. Това са хора от силите за сигурност в някои от бившите соц. държави. Не е много лесно човек да си набави такова оръжие, но не е и много трудно. Просто трябва да познавате подходящите хора. Черен пазар има навсякъде. Ако говорим например за страните от бивша Югославия, там има толкова много оръжия, останали от войните, и не би било проблем оттам да се намери. Ако говорим за Украйна и за ситуацията там, даже има черен пазар на оръжията, които се изкарват за там негласно. Малко гадаем в тази ситуация, има много възможности", анализира Савов.

Тъй като информацията за калибъра и дали той е като на калашник не е официално потвърдена, Савов каза, че ако калибърът е 7,62x54 мм, веднага на ум идва "Драгунов".

"Това е един прекрасен военен снайпер. С него може и от един километър да уцелите човек в главата без проблем. Но ако наистина е с патрон от "Калашников", е или "Симонов", или "Калашников".

Според Савов Алексей Петров е бил без охраната си, защото се е чувствал сигурен. Не е предвиждал, че някой може да го причака и да атакува.

"Допускам съвсем категорично, че дори и да са били охранителите с него, е нямало да го спасят. Ако имате достатъчно точно оръжие с оптически прицел и да носи кевларена каска и бронежилетка, може да го уцелите във врата, в сънната артерия и пак ще умре. Да не говорим, че Алексей Петров е прострелян в окото, така че не е случайно.

Към момента все още няма информация дали има гореща следа за причините за покушението, както и кои са предполагаемите извършител и поръчител. Преглеждат се записите от камерите за видеонаблюдение в района.

Каре: Последните събития са свързани с Къро!

Убийството на Къро, смъртта на Геле и ликвидирането на Алексей Петров са свързани според Иван Савов.

"Има връзка. Тя е в миналото. Къро, Братя Галеви и Алексей Петров са работили заедно. Имали са общ тъмен бизнес и съответно са били в общи тъмни кръгове. В този смисъл е доста вероятно да има някаква индиректна връзка. Дори разследващите не вярват, че Ангел Христов е починал от естествена смърт. Убийствата имат връзка, всичко е организирано професионално, обмислено и е доста скъпо, особено ликвидирането на Къро в Южна Африка."

Хидрошоковият куршум се пръсва в тялото

"Хидрошоковите куршуми са кухи в предната си част. Всъщност те са направени за поразяването на меките тъкани. Влиза в тялото и не излиза. Пръсва се и разпределя цялата енергия. Шоково-травматичният ефект е много голям там.

Ако калибърът наистина е 7,62x39, е стреляно със сигурност с "Калашников". Има такива хидрошокови патрони. Тези муниции са по-скъпи от обикновените, продават се и не са толкова трудни да се намерят." Това пояснява кримиекспертът Иван Савов пред "България Днес" относно хипотезата, че Алексей Петров е убит с хидрошокови куршуми.

Четете още

Международна мафия или нескрити апетити за власт убили Алексей Петров

Международна мафия или нескрити апетити за власт убили Алексей Петров

Гадател предупредил Алексей Петров за атентата още в неделя

Гадател предупредил Алексей Петров за атентата още в неделя

Реклама
Реклама
Реклама