Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15237846 www.bgdnes.bg

Сикаджия осъжда прокуратурата за 10 бона

След като е оправдан за изнудване

Основната свидетелка се отмята от показанията си срещу Ивайло Христов, Големия котарак и сие

Сикаджия от Добрич осъди прокуратурата за 10 бона, научи "България Днес"! Ивайло Христов е оправдан заедно с Ивелин Димитров - Големия котарак, бивш лидер на СИК в града, и неговия заместник Богомил Митев.

Реклама

След като тримата са оневинени за изнудване на жена да продаде апартамент, Христов завежда дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Настоява да получи 80 хил. лв. за незаконно обвинение.

Според прокуратурата именно Христов е инициатор на изнудването, като с аверите си са се възползвали от тежкото финансово положение на пострадалата и обремененото й съдебно минало. Погнати са, че от 30 септември 2013 г. до август 2014 г. в Добрич и Албена, са изнудвали 45-годишната Ат. Костадинова да им препише апартамент със заплахите, че ще я "очеткат".

Белезници оковават триото през април 2015 г. Криминалистите задържат 49-годишния Ивелин Димитров, известен като Големия котарак, неговия служител и връстник Богомил Митев и 46-годишния Ивайло Христов. Обвинението е, че в съучастие с цел имотна облага са принудили със заплахи за убийство Костадинова да продаде апартамента на баща си, с което са причинили имотна щета за над 60 бона.

Когато изпада в затруднено положение, жената се обръща за помощ към Христов, който притежава заложна къща. Преди това също е взимала заем от него. Понеже се забавя със заема, между двамата е сключен предварителен договор за покупко-продажба на имот, издаден е запис на заповед.

Жената, която по това време работи като камериерка в курорта Албена, разкрива пред разследващите, че Котарака и Митев са я посетили на работното й място, представили са се за шефове на заложната къща и са я накарали да прехвърли апартамента.

Тъй като бащата на потърпевшата бил тежко болен, в дома му отиват с нотариус и адвокат. Щерката му подава за подпис документите, като обяснява, че са за пенсията. Оказва се, че е генерално пълномощно. Така апартаментът е продаден, болният е изпратен при позната, а Костадинова си купува по-малък имот - боксониера.

Реклама

Делото се точи близо 5 г. пред Темида, като в съдебната зала основният свидетел Костадинова се отрича от показанията си. На магистратите не им остава друго, освен да оправдаят подсъдимите. Щом печели битката с правосъдието, Ивайло Христов завежда граждански иск. Жалва се, че обвиненията му са станали достояние на много хора, медиите ги отразили, но оправдаването му - не. Така се уронили престижът и доброто му име.

На три пъти съдът отказвал да го пусне да гледа болните си родители и малкото си дете. Опасявал се, че ще му вземат отрочето. Освен това усетил промяна в отношението на колеги и приятели. Наложило се да обяснява на близките си ще влезе ли на топло и ще могат ли да го виждат. В килията в Добрич условията били нечовешки - липсвала дневна светлина, нямало нормални хигиенно-битови условия. Поради намалена зрителна острота Христов започнал да ползва диоптрични очила. Получил тежка форма на апнея, станал нервен и изпадал в тревожни състояния.

За отражението на делото върху оправдания добричлия проговаря и дъщеря му. Тя разказва как преди задържането татко й имал частен бизнес, с който издържал семейството - баничарница, заложна къща, занимавал се и със земеделие. Дотогава не е имал здравословни проблеми и не е приемал лекарства. Когато посетила родителя си зад решетките, го видяла целия нахапан, в малки рани.

След прибирането си Христов започнал да получава кризи, стряскал се при силно затваряне на вратата, предпочитал да седи сам и да не се вижда с никого. Изолирал се в една стая, без да прави нищо. Преустановил контакти с близки и с приятели.

Оправданият се жалва, че в ареста получил сънна апнея. Затова започнал да спи с апарат. Случвало се да заспива и докато шофира. Според експертите това състояние не е свързано с престоя в ареста. Препоръчват му да отслабне и да избягва употребата на алкохол.

Тъй като не представя никакви медийни извадки и доказателства за транспортни разходи, Софийският градски съд присъжда една осма от размера на иска и още над 3600 лв. за адвокатски хонорар. Другите двама оневинени също могат да потърсят правата си.

 Кримиистория

Ивелин Димитров, известен в Добрич като Големия Котарак, нашумява още в през 90-те като шеф на СИК в Добрич. Името му се свързва и с три безследно изчезнали девойки. Появяват се и твърдения, че Димитров има пръст в жестокото убийство на варненски бизнесмен, но следствието не успява да намери улики.

През 2001-ва тогавашният главсек на МВР Бойко Борисов се появява в Добрич с група антимафиоти, за да респектира Котараците. При изненадващата акция е открит само един газов пистолет.

Братът на Ивелин - Димитър, наричан Малкия Котарак, е арестуван през 2012 г. заедно с пернишкия наркобос Стоян Кръстев-Драгановеца заради афера с 36 кила хероин.

Четете още

Бивш съдия осъди прокуратурата на 130 бона

Бивш съдия осъди прокуратурата на 130 бона

Страсбург осъди България за бездействие при насилие над момиче

Страсбург осъди България за бездействие при насилие над момиче

Реклама
Реклама
Реклама