Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15260468 www.bgdnes.bg

Александър Балкански: Срам ще е да загубим Нургюл! Вероятно ще избере друга държава!

Салимова е изключителна, гордея се с нея, казва Йорданка Христова

Доли ЛУКАНОВА

"Срам ще е, ако загубим Нургюл! За жалост, вероятността да избере друга държава е голяма. Такива случаи има много в България. Тя е уникално дете и гениален талант, а срещна пренебрежение от страна на държавата. Както е и при цирковото изкуство."

Това заяви пред "България Днес" легендата в цирка акад. Александър Балкански. Повод за изказването му са думите на личния треньор на Салимова - Живко Жеков, който заяви, че ако момичето получи оферта от друга държава, той не би я спрял да я приеме. Самият Жеков споменава, че има сериозни опасения, че подобно предложение може да дойде от страна на Азербайджан или Турция.

Реклама

"Разочарова ме отношението на държавата. Такъв голям спортист, шахматист и да няма до него екип, който да му помага, да го настройва психологически. Това е жалка работа! Затова хората бягат от България. Ако Азербайджан или Турция й предложат добро заплащане и професионален екип, Нургюл с право може да приеме", допълва акад. Балкански.

Патриархът на българския цирк си спомня с възхита миналите години, когато спортът и културата у нас са били на висока почит. Неговият приятел, двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев, навремето получава кола и апартамент за успехите, с които прославя България.

Естрадната певица Йорданка Христова също подкрепя Нургюл и е възмутена от отношението на родината ни.

"Това момиче е прекрасно. Гордея се с нея. Много се радвам за успеха, който постигна. Тя е изключителна. Тъжно е, че не усети подкрепа от страната ни", коментира пред вестника легендарната изпълнителка.

Стана ясно, че Нургюл се завръща в България от Баку (Азербайджан) с полет през Истанбул, където ще остане ден-два при семейството на приятеля й, който бе до нея по време на състезанието. А от думите на треньора й става ясно, че от Истанбул тя ще се прибере с автобус.

"Държавата толкова ли няма 350 евро да й купи един билет за самолет, че ще се прибира с автобус. Това е абсурдно. Ако моя цирк беше един куфар, отдавна да съм в Щатите. Днес изкуството и спортът са в задния двор на конюшнята на Народното събрание. Ако имам тази възможност, гарантирам, че ще извадя цирка от България. Не го заслужава народът, заслужава го държавата", възмущава се акад. Балкански.

Четете още

Ето го гаджето на шахматната ни царица Нургюл Салимова

Ето го гаджето на шахматната ни царица Нургюл Салимова

Сензацията в шаха Нургюл Салимова призна: Нямам кумири!

Сензацията в шаха Нургюл Салимова призна: Нямам кумири!

Нургюл Салимова разкри: Имаше съмнителни ходове

Нургюл Салимова разкри: Имаше съмнителни ходове

Треньорът на Салимова пред "България Днес":  Аз открих шахматния талант на Нургюл!

Треньорът на Салимова пред "България Днес": Аз открих шахматния талант на Нургюл!

Реклама
Реклама
Реклама