Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15260904 www.bgdnes.bg

Добър съвет! Вземаме пари от парното в брой или по сметка

Ако имат да ни връщат след изравняването 

Нямало проблем с високите сметки за април 

В брой на каса или по банков път можете да получите парите си от "Топлофикация София", ако дружеството ви дължи средства след получаването на вторите изравнителни сметки.

Преди дни абонатите в столицата получиха новите си сметки, която бяха пресметнати спрямо предишните от юли т.г. заради данъка върху добавената стойност (ДДС), който в отчитания период имаше две стойности - 9 и 20 процента.

Реклама

На клиентите, които имат суми за получаване, "Топлофикация София" предлага няколко възможности, от които потребителите могат да си изберат най-удобния за тях начин. Сумите могат да бъдат преведени по банков път, получени на каса на дружеството или оставени за покриване на следващи сметки. Мнозина столичани избраха да отидат на място и да вземат в брой пари, което доведе до образуване на дълги опашки.

Потребителите, които искат да получат парите си по банков път, трябва да подадат заявление на мейл адреса на "Топлофикация" или чрез клиентския портал в системата им.

Това може да не са окончателните сметки, които ще платим за изминалия отоплителен сезон. До 31 август комшиите ни в блока, които не са осигурили достъп за засичане на топломерите и водомера за топла вода и им е начислена пълна мощност на радиаторите, могат да поискат дата за отчет. Това означава корекция на сметките на всички останали клиенти в сградата. До последния ден на този месец също така могат да се правят рекламации на годишните изравнителни сметки.

Междувременно стана ясно, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не са открили проблем при образуването на високите сметки за парно през април тази година.

"Независимо че формирането на месечните фактури е извън регулаторните правомощия на КЕВР, анализът на данните сочи, че по-високите сметки за април 2023 г. са в резултат на прогнозните начисления, извършени съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия, по-ниската температура на външния въздух и по-дългия период на отопление в сравнение с април 2022 г. (брой дни с отопление). След отчет на средствата за дялово разпределение клиентите следва да получат изравнителни сметки, в които ще бъде отразена реално потребената от тях топлинна енергия", пишат от "Топлофикация София", като цитират доклад на комисията.

Четете още

Легендата на художествената гимнастика Нешка Робева: НЕ ПОЛЗВАМ парно, а всеки месец ПЛАЩАМ 70 лв.

Легендата на художествената гимнастика Нешка Робева: НЕ ПОЛЗВАМ парно, а всеки месец ПЛАЩАМ 70 лв.

Големият наш актьор Антон Радичев: Лишавам се, за да си плащам сметките

Големият наш актьор Антон Радичев: Лишавам се, за да си плащам сметките

Реклама
Реклама
Реклама