Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15271870 www.bgdnes.bg

НЕЛЕПО! Прокурорски грешки бавят дело срещу братя, убили пастир

  • Процесът тръгва след ремонта на обвинителния акт
  • Заради разменени цифри се оказва, че полицията и линейката дошли, преди да бъдат извикани

Процесът срещу двамата братя земеделци за убийството на пастир в село Антон тръгва след поправяне на фактически грешки в обвинителния акт, заради които се оказва, че полицията и линейката дошли, преди да бъдат извикани. Решението е на Софийския апелативен съд, научи "България Днес".

Реклама

Братята Дончо и Красимир Петрови са изправени на подсъдимата скамейка за смъртоносния побой над 28-годишния пастир Иван Доганов. Зверското престъпление става на 6 февруари м.г. в софийското село. Мотивът им е, че служителят им задигал животни, които продавал в родния си град Копривщица.

Според обвинението Иван се обажда на душманите си, за да им поиска пари. Под този предлог те го подмамват да отиде в сградата на бившето ТКЗС, където му нанасят смъртоносен бой. Освен че го млатят с дървени колове, те му счупват някои от пръстите с клещи и му изтръгват няколко нокътя.

Стенещият от болка пастир е изхвърлен на улицата, а безжизненото му тяло е намерено от група минувачи. Твърди се, че това е станало след 22,10 ч., а сигналът от спешния телефон е препратен на полицията в 22,03 ч. Налице е логическо противоречие между тези две твърдения, тъй като не е възможно да бъде дадено разпореждане за изпращане на полицаи на ул. "Александър Стамболийски", преди да бъде получен сигнал в районното, категорични са магистратите.

Те забелязват и че във фиша от Спешната помощ е посочен 22,45 ч. като час на пристигане и 22,34 ч. като час на тръгване. За служителите на Темида объркването в обвинителния акт не е съществено, тъй като не касае пряко времето на извършване на престъплението. Според тях противоречието е разрешимо при съвкупно разглеждане на всички доказателства. Според съдиите гафът се дължи на очевидна фактическа грешка поради разместването на цифрите 0 и 3 в часа на изпращане на автопатрул на мястото.

Затова съдия Даниела Росенова и колегите й дават 7-дневен срок на прокуратурата да оправи пропуските. След това се очаква процесът за жестокото убийство да започне по същество. Сред частните обвинители и граждански ищци са вдовицата на пастира Елеонора Владимирова и невръстната им дъщеричка Александра.

Реклама

Престъплението е разкрито благодарение на другия пастир Атанас, който също е налаган в стопанството. Целият посинен и ожулен, той се скрива при свой колега в покрайнините на селото. Скрива се от страх, за да не бъде убит. Хора от селото му помагат и му носят храна и вода, за да оцелее. Когато разбира, че братята са задържани, той събира смелост и казва на съселянин да уведоми полицията за местонахождението му. Той дава показания пред разследващите за фаталната вечер.

Братята Красимир Петров, на 41 години, и Дончо Петров, на 44 години, отглеждат коне и добитък. От стопанисваните от тях обори в местността Дълбочица между селата Антон и Душанци изчезват селскостопански животни. Съмненията им за липсващите 30 крави и 50 коня се насочват към пастира Иван.

При "разпита" в ТКЗС-то той първо отрича, а в агонията си предлага да им плати всичко, което искат. Подобна възможност не му е оставена.

При справката срещу заподозрените става ясно, че срещу тях има редица сигнали, някои от които са били прекратени от прокуратурата. Дончо има 3 присъди и 4 криминални регистрации за кражба на кола, взломна кражба, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, придобиване и държане на наркотици. Сигналите срещу него са за агресивно отношение към служител заради акт за неносене на документи, арогантно отношение към друг пазител на реда, скандал в заведение, заплахи към семейство и дори купуване на гласове.

Красимир има стара присъда, но е реабилитиран. Срещу него има сигнал за заплаха към земеделски производител по време на събрание.

След като стават клиенти на Темида, защитниците на двамата братя се оплакват, че обвинителният акт е неясен. Жалват се, че не се разбира кога са взели решението да усмъртят жертвата и кой е карал колата, с която пастирите са откарани след побоя в стопанството. За съдиите тези неща могат да бъдат доказани в процеса в Софийския окръжен съд.

Братята Петрови отговарят за умишлено убийство, извършено в съучастие с особена жестокост и по мъчителен за пострадалия начин. Красимир е в кауша, а Дончо е пуснат под домашен арест.

Ловят деребеи

След потулените сигнали срещу братя Петрови тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков разпорежда акция в цялата страна за проверка на подобни "авторитети", които тормозят хората в малките населени места. Задачата е спусната към шефовете на областните дирекции на МВР, а при установяването на нарушения трябва да се докладва на професионалното ръководство на ведомството.

Освен за прекратените преписки братята земеделци са погнати от НАП и Държавен фонд "Земеделие".

Четете още

Сикаджия осъжда прокуратурата за 10 бона

Сикаджия осъжда прокуратурата за 10 бона

Мъж намери брат си мъртъв в гората

Мъж намери брат си мъртъв в гората

Реклама
Реклама
Реклама