Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15322123 www.bgdnes.bg

Актьорът Христо Шопов пред "България Днес": Да не лишаваме животните от хуманни лекарства

Аз и децата ми използваме ветеринарни медикаменти, казва Никол Станкулова

Доли ЛУКАНОВА

"Абсолютно не е редно хуманните лекарства да се забраняват за животни! Стават много по-големи злоупотреби с лекарства от това, че на някое животно му е изписан човешки медикамент за лечение."

Това категорично заяви пред "България Днес" актьорът Христо Шопов. По негови думи има огромни злоупотреби с лекарствата за диабет, с лекарствата за ракови образувания, но е по-лесно да се симулира дейност, като се коментират подобни неща.

Реклама

Изказването му е по повод предложение, залегнало в два документа на здравното министерство, качени за обществено обсъждане. В тях е записано ветеринарните лекари да нямат право да купуват и предписват лекарства за хуманна употреба. За проблема алармират и от Българския ветеринарен съюз. Лекарите намират предложенията за недопустими и вече са изпратили своите становища до здравния министър.

"Дори в момента немската ми овчарка пие хуманно лекарство. Няма друга алтернатива, така че това не е редно да се случва", допълва екранният Иван от филма "Вчера".

Шопов отглежда две кучета в дома си. Едното е породиста немска овчарка, другото е спасено от улицата.

Все повече домашни любимци имат нужда от специфично лечение, някои отключват сериозни здравословни проблеми като при хората - например диабет, епилепсия, и се нуждаят от терапия, за която у нас няма внос на ветеринарни продукти. Затова се разчита на хуманни препарати.

Синоптичката Никол Станкулова не може без лабрадора си Берта. Красавицата е на мнение, че нашите организми са доста сходни с животинските и повечето лекарства могат да се използват и от ветеринарни, и от хуманни лекари.

"Смятам, че не трябва да се стига до такива крайности и чак да се забраняват. Да не забравяме и че има ветеринарни лекарства, които ние, хората, използваме. Едно такова в момента аз го купувам и за себе си, и за децата си от ветеринарни клиники", казва Станкулова.

Четете още

Знаменитости зоват: Кастрирайте кучетата си!

Знаменитости зоват: Кастрирайте кучетата си!

Наум Шопов призна за НАРКОТИЦИ в пубертета

Наум Шопов призна за НАРКОТИЦИ в пубертета

Реклама
Реклама
Реклама