Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15360319 www.bgdnes.bg

100 тома улики срещу душманите на фараонката Станка

След ремонта на делото

Дали прокуратурата е изяснила кога и къде е организирано убийството на аферистката, ще се разбере в залата

100 тома доказателства са събрани срещу обвинените като душмани на аферистката Станка Марангозова! Това се похвали прокуратурата при второто внасяне на делото за убийството на 46-годишната жена.

Реклама

Папките с улики са внесени в Софийския военен съд отново, след като магистратите с пагони откриват сериозни пропуски в обвинителния акт и го връщат за ремонт.

Финансистката е застреляна на 10 октомври 2019 г. в колата си, след като паркира пред дома си в бл. 18 в столичния жк "Младост". Килърът е моторист, който скрива пистолета със заглушител зад букет с изкуствени бели рози. Той проследява жертвата си, вади букета и почуква на стъклото на шофьорката. След като мишената сваля прозореца, получава три изстрела в главата. Убиецът бяга с мръсна газ, а по-късно моторът му е открит в езерото в Чепинци.

Криминалистите са категорични, че изпълнителят е аматьор, защото оставя гилзите и проектилите на местопрестъплението. Така се установява, че оръжието е 9-милиметрово. Смята се, че Марангозова е ликвидирана заради участие във финансова пирамида за над 65 млн. лева. Като лицензиран брокер за операции на борсата баровци й поверявали десетки милиони с уговорката да ги върне с печалба. Това невинаги ставало и се случвало аферистката да получава смъртни заплахи. Марангозова е разследвана за източване на солидната сума и е арестувана за пране на пари.

Заканите срещу нея затрудняват разследването, но прокурорите установяват, че финансистката е използвана от бизнесмените Веселин Денков-Весо Брадата и Иво Масларов и между тях са останали неуредени отношения.

Самата Марангозова се оплаква, че още преди десетина години Масларов й дал пари за инвестиция. Недоволен от печалбите, започнал да я изнудва и прехвърлил дълга към кредитната къща на Брадата. Така брокерката е изведена от жилището си в кв. "Манастирски ливади" от частен съдия-изпълнител. Тя пуска сигнал за изнудване до прокуратурата, а обвинителният акт срещу Денков и Масларов е внесен в закрития вече спецсъд ден преди убийството на Станка Марангозова.

Няколко години по-късно двамата са пратени на подсъдимата скамейка и за смъртта на брокерката. Убийството се разкрива, след като един от участниците в престъплението проговаря. Венцислав Пиров издава останалите и се спасява от обвинения. Да отговарят пред Темида са изправени още подполковникът от Националната служба за охрана Борис Иванов и кримигероят Петър Костов-Стъкларя, който изненадващо си признава. Именно заради длъжността на Иванов процесът е подсъден на военен съд.

Реклама

Според прокуратурата извършител на убийството е Стъкларя, подпомаган от Пиров и Иванов, Масларов е поръчител, а Денков финансист на мократа поръчка. Подполковникът от НСО разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите, след като приел поръчката за убийството. Масларов му предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Следенето на жената преди убийството продължило близо месец, включително и с тракер. В автомобила на гарда е намерено устройство за проследяване и подслушване, съобщават от прокуратурата.

При разкриване на престъплението се разбира, че основният заподозрян Иво Масларов е духнал и го няма в България. Затова е обвинен задочно и обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Три години по-късно е задържан в Германия и екстрадиран у нас. След два месеца зад решетките съдиите го пускат под домашен арест заради оплаквания от епилепсия. За разлика от него, Денков виси 8 месеца на топло, докато склонят да облекчат мярката му за неотклонение.

Въпреки всички представени доказателства магистратите с пагони решават да пратят делото на поправителен. Военно-апелативният съд е категоричен, че от обвинението не се разбира кога, къде и как е организирано убийството от четиримата подсъдими. Точно посочени са само датата и мястото на престъплението, и то само при извършителя Костов. За другите тези детайли са неустановени, което пречи на правото им на защита. В обвинителния акт не се казва как се е стигнало до решението да бъде убита жертвата и с какви действия. Масларов е дърпал конците на схемата, коментират още съдиите. Те указват на прокурорите да конкретизират всички дати и места - на финансиране на убийството, подбудителството и помагачеството. Дали задачата е изпълнена, ще стане ясно на разпоредителното заседание по делото.

каре

Гешев сваля доверие от НСО

Тогавашният главен прокурор Иван Гешев сваля доверието от НСО след разкритията за убийството на Марангозова. Понеже в престъплението е участвал действащ гард на службата, обвинител номер едно заявява, че повече няма да използва услугите й. За сигурността му започват да се грижат от Бюрото по защита, докато то не му е отнето.

За охранителя от НСО Борис Иванов става ясно, че той е разследван и за наркоразпространение. Според обвинението за него работели Венцислав Пиров и Петър Кръстев.

Реклама
Реклама
Реклама