Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15376965 www.bgdnes.bg

Праха на Босия разпръскват над Искърското дефиле

  • Поход в памет на вечния протестър 
  • Генерал Радион Попов спасява легендарния дисидент от смърт по време на гладната му стачка 

Посмъртната съдба на тленните останки на дисидент номер едно Николай Колев-Босия, който си отиде на 29 август, ще бъде достойна за личност от неговия мащаб, заричат се приятелите му. След кремацията някои от тях са дали съвет на вдовицата му Таня, известен столичен архитект, урната с праха на "народния трибун" да бъде положена в частния парцел на гробищата в Бояна. Друга идея има поетът, еколог и протестър Вихрен Михайлов, съобщил пръв в социалката си за кончината на Босия.

Реклама

"Ще предложа на съпругата му да заровят урната в двора на къщата ми на Искърското дефиле", каза за "България Днес" Михайлов.

По негова инициатива всяка година приятели, съратници и почитатели на "вечния протестър" ще правят поход в планината в негова памет. Близкият приятел на Кольо Босия планира и "стихиен мемориал", който да се превърне в паметно място за легендарния политически затворник на живковизма, на планински склон. "Мястото ще бъде далече от пътя, за да не го осквернят вандали", уточни поетът екоактивист. Той добави, че приживе Кольо Босия е бил голям планинар и неуморен пешеходец, затова се надява неговото семейство да избере любимото му място в планината, откъдето да разпръснат праха му, ако урната не бъде положена в двора на Вихрен Михайлов.

Главният секретар на Независимото дружество за защита правата на човека (НДЗПЧ) Манол Христов, чийто пръв председател е покойният "дисидент по рождение", също възнамерява да оглави инициатива за увековечаване на делото му. "ОТ НДЗПЧ ще съберем инициативна група за паметник на Николай в София или за кръщаване на столична улица на негово име", каза за "България Днес" Христов.

Един от дългогодишните приятели на Босия, също роденият в Стара Загора о.р. ген. Радион Попов, огласи за първи път и истината за спасяването на големия правозащитник от смърт по време на гладната му стачка през 2014 г. Тогава Кольо Босия обяви, че ще гладува, докато транспортният министър Ивайло Московски не подаде оставка заради скандала в ДАИ с купените шофьорски книжки и корупцията във ведомството, довели до смъртта на стотици невинни хора по пътищата на България.

"Никога досега не съм разказвал това, но съм длъжен пред паметта на Кольо да го направя", сподели след опелото на "вечния протестър" в столичната църква "Свети Седмочисленици" Попов.

"Кольо седеше пред президентството и беше много зле физически. И един ден при мен дойдоха двама от тогавашните съветници на Румен Радев - Димитров и Копринков. Попитаха ме какво да се направи, опасяваха се, че Кольо ще умре там. Аз им казах: "Знам какво може да се направи, но дали Кольо ще се съгласи, се съмнявам". Босия беше непреклонен, че няма да мръдне от там и няма да прекрати гладната стачка, докато президентът не слезе при него да разговарят. Постигна се съгласие за личен разговор, Кольо се качи в кабинета на Румен Радев и малко след това се стигна до оставката на Московски", довери бившият военен аташе в Мадрид.

Само седмица преди смъртта си, в последното си интервю за "България Днес", "гласът и съвестта" на България пред последните 35 години разкри, че Алексей Петров е изпълнявал поръчки на съветското и руското посолство и огласи хипотезата, че е убит от сърбин. А последното изречение на Босия в БГ медия гласи, че "моделът в България ще се промени изцяло и много скоро". Какво по-оптимистично духовно завещание за неговите съвременници и за идните поколения!

Четете още

Николай Колев-Босия в последното си интервю преди да почине: Сърби са убили Алексей Петров

Николай Колев-Босия в последното си интервю преди да почине: Сърби са убили Алексей Петров

Николай Колев-Босия: Ще гладувам до смърт срещу Радев!
Николай Колев-Босия: Ще гладувам до смърт срещу Радев!

Николай Колев-Босия: Ще гладувам до смърт срещу Радев!

Реклама
Реклама
Реклама