Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15403921 www.bgdnes.bg

Деца спят в музей с акула и змии

Природонаучният в Пловдив оживява вечер 

Хранят животни и нощуват на шалтета под звездите

Доли ЛУКАНОВА

Нощ в музея прекараха деца, но не с Лари Дейли от едноименният филм, а със Стефан Кюркчиев и екипа на Природонаучния музей в Пловдив. Първото по рода си предизвикателство се проведе на 31 август срещу 1 септември. Група от десетина малчугана заключиха вратите от вътрешната страна и се потопиха в магичния свят на животните.

В момента, в който се стъмни навън, музеят оживява. Децата слагат челници и тръгват по коридорите, докато слушат увлекателни истории и интересни факти от служителите.

Реклама

"Разходихме се из целия музей. Повечето от децата са ни посещавали в работно време. Сега имаха възможността да погледнат от другата страна на стъклото на аквариума. Идеята е да учат чрез преживяване", разказва за "България Днес" уредникът на музея Стефан Кюркчиев.

Любознателните хлапета подготвят заедно храната за акулата Лари, след което и я хранят. Под зоркото око на Кюркчиев успяват да се докоснат и до няколко вида влечуги, като най-интересни са им змиите.

"Самите животни в живата експозиция са по-активни вечер. Излизат геконите, хранят се, много повече неща могат да се видят през нощта", допълва уредникът.

По време на престоя си в музея освен обиколките и грижата за обитателите му децата играят опознавателни игри и гледат филм преди лягане. Малчуганите спят под звездите в планетариума под звездите, върху шалтета и остават много доволни от преживяването.

В музея са се получили доста запитвания от родители на деца извън Пловдив. Има и много възрастни, които искат да се видят какво се случва вечер. Затова се обмисля тази инициатива да се превърне в традиция и да започне да се провежда и през почивните дни, тъй като в момента е в дните от понеделник до петък.

Реклама
Реклама
Реклама