Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15425829 www.bgdnes.bg

Откраднаха джипа на художника Недко Солаков

Задигнаха му джипа, в който има 14 картини за бъдеща изложба

Пак откраднаха огромния черен джип на популярния български художник - Недко Солаков. Това се случва само преди дни.

"Не искам да говоря за това, твърде ми е болезнено", сподели пред "България Днес" художникът.

Реклама

Преди повече от четири години той също има "Рейндж Роувър" с всички екстри и сигурност на макс, по думите му, но той също отива в ръцете на крадци.

Сега се случва същото, при това автомобилът е бил в гараж с последен писък аларма.

"Ама какво става тук в тази страна, бе?", попита художника популярният ни актьор Васил Василев-Зуека в мрежите, а Недко му отговаря: "Не знам, нямам приятели крадци". Познати на художника предполагат, че няма как в кражбата да не е участвал близък на Солаков, а той вметва, че не вярва в това.

"А най-лошото от кражбата на колата ми е, че в багажника имаше 14 рисунки, които трябваше да бъдат доставени на следващата сутрин в софийска галерия за изложба на тема "Щастието". Ето вижте осем от тях. Изгубени завинаги. Е, как да съм щастлив", пита себе си художникът.

"Хората, които са взели колата, едва ли предполагат, че картините ти може да са по-скъпи и от джипа. Дано някой да ги изхвърли", предполагат познатите на художника.

Засега полицията не разполага с никаква информация, а за иззети камери от мястото, на което живее Солаков, той самият не споменава.

Солаков и този път ще продължи напред и ще нарисува нови 14 картини, но е потресен от станалото. "Вече няма сигурност, какво да правя", казва художникът.

Реклама

Недко Солаков е участвал в най-важните форуми за съвременно изкуство - "Документ 12" в Касел; "Манифест 1" в Ротердам; биеналетата във Венеция (7 пъти, взел една от наградите през 2007 г.), 3 пъти в Истанбул, в Ню Орлиънс, Сидни, Сао Пауло, Лион, Севиля, Москва... Негови работи са притежание на над 50 международни музея и публични колекции, в това число Музеят за модерно изкуство Ню Йорк (МоМА); "Тейт модърн" (Лондон); "Ван Абе" (Айндховен); музеите за съвременно и модерно изкуство в Йерусалим, Цюрих, Торино, Франкфурт, Лион, Виена, Гент. Художникът задмина Христо Явашев-Кристо и Жан Клод, заставайки на 160-о място в световната класация на артистите, която прави сайтът Аrtfacts.net преди години, като класацията се оглавява от царя на попарта Анди Уорхол, следван от бащата на кубизма Пабло Пикасо.

Освен художник авангардист Солаков заедно със съпругата си Слава Наковска колекционират произведения на изкуството от 1986 г.

"Започнахме с рисунки и акварели на стари майстори. Първото, което купихме, беше малка рисунка с въглен на Стоян Сотиров от 40-те години. Втората беше на Марко Бехар. И така до сега", разказва Солаков.

Вероятно историята на българското съвременно изкуство щеше да е различна, ако повече художници имаха увереността на Недко Солаков. Той с лекота си спомня кога и къде е бил преди 30 години, с кого е работил, всеки добър или лош отзив oколо някое международно участие, какво е било времето навън, когато е работил в ателието си през 1987 г., и... пази един труден баланс: сам оценява високо продукцията си, върви навсякъде с биографията си, същевременно запазва чувство за хумор и новаторство, нуждата да отхвърля тежестта и да започва отначало.

Четете още

Недко Солаков бесен на КАТ

Недко Солаков бесен на КАТ

Културолог за паметника: Общината търси популярност с експлоатиране на патриотизма

Културолог за паметника: Общината търси популярност с експлоатиране на патриотизма

Реклама
Реклама
Реклама