Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15476834 www.bgdnes.bg

"Шейново" вече напълно отрича за разменените бебета

Адвокатите на семействата са скандализирани

Започват два процеса, единият стартира на 3 октомври, другият - на 7 декември

В АГ болница "Шейново" вече се опитват напълно да отрекат вина за разменените бебета.

Скандалът гръмна около Коледа миналата година, болницата призна вина, бебетата се върнаха при своите истински родители, а семействата заведоха дела срещу "Шейново". Едното дело започва на 3 октомври, защитник по него е адвокат Стойков, вече има дата и за второто дело, което стартира на 7 декември, каза за "България Днес" адвокат Тодор Мангъров.

Реклама

"Вече има дата и за нашето дело. Разпоредителното заседание е насрочено за 7 декември. От " АГ "Шейново" обаче вече казват, че нямат никаква вина. Ние въобще не сме съгласни с това тяхно твърдение и ще се опитаме да го оспорим. Имаме свидетели, те ще бъдат разпитани. От болницата също имат някакви искания, но те ще станат напълно ясни, когато стартира процесът в Софийския районен съд", каза адвокат Мангъров.

Запознати с разследването и с разпитите на свидетели разкриха пред "България Днес", че от "Шейново" вече намекват, че майките може да са си разменили пеленачетата извън болницата с идеята после да ги заковат в съда. Това бягане от отговорност няма да мине пред съда, категорични са адвокатите на разменените бебета.

Малко след като случаят нашумя, от "Шейново" поеха отговорност и даже имаше трима души дисциплинарно наказани, а главната сестра беше освободена от длъжност. Директорът на "Шейново" Румен Велев заяви тогава пред журналисти, че: "Размяната на двете новородени момиченца в "Шейново" е станала след раждането при първото им даване на майките, когато са били настанени в кошчетата в неонатологичното отделение. Разминаването е станало точно тогава – при първото раздаване на бебенцата", убеден бе Велев.

Седмици по-късно от АГ-то се отмятат от думите и проверките си, което изуми обществеността и защитниците на семействата. Адвокатът на лечебното заведение Вили Костадинова дори обяви пред "България Днес", че не е доказано къде се е случила размяната на пеленачетата - дали е в болницата, или извън нея, което изказване само по себе си намеква за някаква уговорка между двете майки.

Припомняме, че делото за разменените бебета бе разделено на две. Всяко семейство ще брани интересите си поотделно. Казусите са абсолютно еднакви - двете майки четири месеца отглеждат чуждото пеленаче. И двата иска са от по 300 бона, а самите дела са прецедент в нашата история.

Междувременно от Столична община разиграха поредния цирк, пробвайки да махнат директора на АГ "Шейново" д-р Румен Велев, който спечели поста с конкурс, при това единствен явил се на него. На директорското място общинарите поставиха бившата министърка на здравеопазването д-р Таня Андреева, която е киндадатствала за член на борда, но не и за директор. Д-р Велев обаче не се примири и пусна жалба в Софийския градски съд и Темида обяви махането му за незаконно и в момента той все още е начело на "Шейново".

Реклама

"Малко или много използваха случая с разменените бебета, за да ме освободят. Но според мен реалната причина е, че просто искат да си назначат д-р Таня Андреева. От столичния съвет извадиха и някакви стари оплаквания срещу мен, които дори не са напълно изяснени и категорични. Ако наистина имаха оплаквания или съмнения, че не си върша работата, че има липса на контрол от моя страна, то отдавна щяха да кажат нещо. Просто искат д-р Андреева да е директор на "Шейново", каза д-р Румен Велев пред "България Днес".

Утре ще се проведе конкурс, на който ще стане ясно кой окончателно ще поеме поста.

 Прецедент в историята ни

Случаят с разменените бебета, който шокира цялата страна, се разигра в края на декември миналата година. Нечуваната досега каша в АГ "Шейново" започна, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето е нейно, след като го гледа вече над два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се потвърждават - детето не е нейно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, жената сигнализира на болницата, където е родила. От АГ-то започват проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

Вътрешното разследване установява, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че двете бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати. Сега казусът ще се решава в съда.

Четете още

Разделиха разменените бебета!

Разделиха разменените бебета!

Пазарлък за разменените бебета

Пазарлък за разменените бебета

Реклама
Реклама
Реклама