Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15494072 www.bgdnes.bg

"Антимафия" отказа да търси 4 млн.от съдружник на Прокопиев

След краха на разследването "Каолин"

КПКОНПИ оттегля претенциите си към авоарите на Иван Ненков

От иск за над 4 милиона лева срещу съдружник на бизнесмена и издател Иво Прокопиев се отказа комисия "Антимафия"! Изненадващото решение да не претендира за авоарите на Иван Ненков КПКОНПИ взима преди броени дни, а Софийският градски съд прекратява делото за конфискацията, научи "България Днес".

Това се случва след повторен анализ на доказателствата, който е установил, че няма несъответствие в доходите на Ненков. Така Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) иска отмяна и на всички наложени запори. Един от тях е на 888 440 поименни акции с право на глас на стойност 1 лв. от капитала на "Реналфа венчърс" АД.

Реклама

Иван Ненков е бивш икономически журналист, започва кариерата си заедно с Константин Ненов и Иво Прокопиев в "Пари" в началото на 90-те години на миналия век. През 1996 г. е създаден инвестиционният посредник "Булброкърс", където Ненков и Ненов започват да "плуват" в бизнес води. През 1999 г. се появява "Алфа Финанс Холдинг", в която тримата са съдружници. През 2000 г. холдингът придобива контролния пакет акции от "Каолин".

Именно покрай завода за стъкларски пясъци започват проблемите с правосъдието за Ненков. През април 2018 г. постъпва сигнал от тогавашния председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заедно с материали от извършена проверка. В сигнала са посочени множество факти, които са послужили като основание за започване на разследване за пране на пари във връзка с продажбата на придобити от "Алфа финанс холдинг" АД акции от капитала на "Каолин" АД. Акциите представляват 100% от капитала на "РМД Каолин 98" АД и на дружество "Кварцверке ГмбХ", регистрирано в Кьолн.

Въз основа на събраните доказателства от прокуратурата погват Иво Прокопиев за пране на пари в качеството на председател на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД. Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД Иван Ненков и Константин Ненов. След повдигането на обвиненията и тримата са пуснати срещу подписка.

От Софийската градска прокуратура съобщават, че нищят престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с "Каолин" АД.

През 2019 г. разследването за "Каолин" е прехвърлено за кратко в Специализираната прокуратура, която предприема претърсвания в офисите на "Алфа финанс холдинг". Обиските протичат под личния надзор на тогавашния ръководител на спецпрокурорите Димитър Франтишек Петров. Впоследствие разследването отново е върнато на градските магистрати.

През април 2021 г. става ясно, че прокуратурата вече не разследва издателя Прокопиев и неговите съдружници. Следователите не откриват улики за пране на пари при продажбата на дружеството и прекратяват разследването поради липса на доказателства. Защитата оспорва пред съда постановлението, като настоява делото да се прекрати поради липсата на престъпление. Служителите на Темида на две инстанции уважават молбата и приключват делото заради липса на извършено престъпление.

Реклама

Юристи коментират, че приватизацията на "Каолин" е извършена през 2001 г. и няма как да влиза в обхвата на правомощията на антикорупционната комисия, която по закон има право да проверява до 10 години назад. Цялото досъдебно производство се основава на становище на прокуратурата отпреди две десетилетия, че приватизацията на дружеството е престъпна, а парите от нея са изпрани чрез продажбата през 2012 г. Така държавното обвинение и КПКОНПИ игнорират влязлата в сила присъда на Върховния касационен съд от 2004 г., с която приватизаторите на предприятието са окончателно оправдани, разясняват прависти.

Успоредно с разследването "Каолин" се движи и делото за продажбата на остатъчния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН. По него бяха подсъдими бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, издателят Иво Прокопиев и още трима души. Шумният процес завършва с оправдателни присъди.

Бизнес за 2 милиарда

Активите под управление на "Алфа Финанс Холдинг" достигат над 2 милиарда лева през годините. Групата навлиза в различни бизнес сектори - в недвижимите имоти, в телекомуникациите, във финансите, в енергетиката и дори в авиацията. Холдингът има бизнес в България, Сърбия, Турция и Украйна. Една от последните му инвестиции е свързана със споделено наемане на коли в София.

Четете още

50 бона плаща прокуратурата на оправдан по делото "ЕВН"

50 бона плаща прокуратурата на оправдан по делото "ЕВН"

Прокопиев доволен, че почва делото

Прокопиев доволен, че почва делото

Реклама
Реклама
Реклама