Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15495420 www.bgdnes.bg

Велики комети летят покрай Земята през 10 години

Нишимура може да се "самоубие" в Слънцето 

Халеевата и Хейл-Боп са най-известните 

Кометата Нишимура минава покрай Земята веднъж на 437 години, а през последните дни е видима два пъти.

Веднъж прелетя във вторник тази седмица, а вторият път ще е в дните след четвъртък. Тогава може да е и последната космическата изява на небесното тяло, тъй като ослепителната светлина на Слънцето може да я погълне и унищожи.

Реклама

Кометата, движеща се с максимална скорост от 88 километра в секунда, е кръстена на японския астроном аматьор Хидео Нишимура, който я открива съвсем скоро - на 12 август 2023 година.

Кометите са малки астрономически обекти в Слънчевата система, подобни на астероид, но съставени предимно от лед (въглероден диоксид, метан и вода), прах, скални частици и примеси от различни минерали. Затова и мнозина разговорно ги наричат "топки от мръсен сняг". Когато комета е достатъчно близо до Слънцето, показва видима част (тънка, размита, временна атмосфера), а понякога и опашка. Тези явления се дължат на въздействието на слънчевата радиация и слънчевия вятър върху ядрото на тялото.

Халеевата комета е може би най-известната на човечеството и се появява на всеки 75 години. Кръстена е на астронома Едмънд Халей, който доказва, че кометите, наблюдавани през 1531, 1607 и 1682 година са всъщност една и съща, и предсказва следващото й появяване през 1758 година. Толкова е популярна, че се споменава в китайски хроники, датиращи поне от 240 г. пр.н.е.

Последните й приближавания до Слънцето са през 1910 г. и 1986 г. При преминаването от 1986 г. към нея са насочени пет космически сонди - от СССР, Япония и Европейската общност. В програмата за изследване на Халеевата комета се включва и България чрез обсерваторията на връх Рожен.

Ядрото на кометата е с размери приблизително 16 на 8 на 8 километра. Следващото й приближаване до Слънцето ще бъде през 2061 година.

Реклама

Една от най-обичаните български поетеси Елисавета Багряна е била свидетел два пъти на появата на кометата. За първи път тя я вижда, когато е на 17 години - през 1910 г. За втори път в живота на Елисавета кометата преминава през 1986 г. Багряна е посветила и стихотворение на небесното тяло.

Кометата Хейл-Боп е най-наблюдаваната на XX век и една от най-ярките за десетилетия. Тялото се вижда с невъоръжено око в продължение на рекордните 18 месеца.

Открита е от двама американски любители астрономи - Алан Хейл от Ню Мексико и Томас Боп от Аризона на 23 юли 1995 година. Кометата е преминавала вече покрай Земята преди 4200 години. Хейл-Боп преминава най-близко до Земята на 22 март 1997 година. Наблюденията на астрономите показват, че ядрото на Хейл-Боп се завърта веднъж на всеки 12 часа. Орбитата на кометата е доста голяма, като астрономите са изчислили, че първото й преминаване през Слънчевата система е било през юли 2215 г. пр.н.е. Тогава тя е била близо до сблъсък с Юпитер.

През март 1997 г. 39 души от сектата "Райска порта" извършват масово самоубийство с намерението душите им да се телепортират на предполагаем извънземен космически кораб, летящ зад кометата. Членовете на сектата вярват, че физическите им тела са "черупка", и че така вече са на "следващия етап".

Комети достатъчно ярки, за да бъдат наблюдавани с невъоръжено око, се появяват средно веднъж на десет години и често добиват обществена известност. Такива комети биват наричани велики. В миналото явленията са предизвиквали повсемерна паника като например преминаването на Земята през опашката на Халеевата комета през 1910 г. Вестниците разпространяват твърдения, че в газовете на опашката се съдържа отровното вещество цианген. За повечето съвременни наблюдатели обаче кометите не са нищо повече от зрелищни небесни явления.

През XXI все още не сме наблюдавали велики комети.

Четете още

Най-голямата комета няма да ни удари

Най-голямата комета няма да ни удари

Най-ярката комета прелетя над нас

Най-ярката комета прелетя над нас

Реклама
Реклама
Реклама