Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15550755 www.bgdnes.bg

Нов антирекорд - повече от 1000 училища не отвориха на 15 септември

Амбициозен проект вдъхва нов живот на изоставените сгради 

Минимум 1000 школа са изоставени поради демографската криза

Нов антирекорд отбеляза този 15 септември - повече от 1000 школа в цялата страна останаха празни, глухи и затворени заради демографската криза. Някои от сградите са ремонтирани и преустроени в жилища или хотели. Повечето от тях обаче остават празни. От началото на 90-те години до днес населението на България е намаляло с близо 38%. Само през последните десет години спадът е от над 844 хиляди души. Според прогнозите в следващите 30 години населението на страната ще намалее с още 22%.

В тази мрачна картина изпъкват имената на двама души - Борис Тикварски и Божидара Вълкова. Двамата са автори на проекта "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина", представящ България на Венецианското архитектурно биенале 2023. Българският павилион е част от конгресния културен център и се намира в непосредствена близост до "Моста на академията" в центъра на града. Сградата е била манастир, построен през XV век.

Реклама

Борис и Божидара заедно със своя екип залагат в проекта си реализиране на редица от събития, в които да се родят предложения за положителна промяна.

"Анализираме причините, които водят до тези последствия. Каква е инфраструктурата на населеното място, където се намират. Над 1000 са затворените училища във всички случаи. За нас това е стряскащо - огромен сграден фонд, който стои празен. Липсва място и дори онлайн платформа, които да дават ясна и точна актуална информация. Това са нещата, които опитваме да променим", споделиха пред "България Днес" Божидара и Борис.

Двамата отчитат проблема, че огромна част от населението е концентрирана в малка територия от държавата.

"Тези училища, бидейки обществени сгради, биха могли да станат притегателна сила за връщане на много хора. Фокусираме се върху 50 сгради, които намираме като стратегически обекти и които по някакъв начин биха могли да съхранят общественото обслужване. Те трябва да имат лесен достъп с довеждаща инфраструктура, да има местни жители, деца. За да може тези училища да бъдат върнати отново към живот. Нашата цел е с подходящо стратегическо проучване да се види къде би могло да се случи това", разкриват Божидара и Борис.

За целта се събира информация през коя година са били затворени училищата. Колкото по-скоро те са изоставени, толкова по-голям шанс има за тяхното възкръсване.

Амбицията на двамата експерти е до края на септември да бъде създадена виртуална карта с база данни и тя да бъде публикувана на сайта на българския павилион на Венецианското архитектурно биенале.

Реклама

За първи път от 15 години насам България е представена на Венецианското биенале за архитектура 2023 г. Проектът "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" на младите и талантливи архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите.

Демографската криза, обезлюдяването и изоставените училища са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

За да илюстрират визуално процеса на изоставените райони и намаляване на населението, Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич и Костадин Кокаланов се обединяват с белгийския фотограф Александър Дюмарей, който през последните години прекарва много време в пътувания из страната и документира през обектива си процеса на упадък и по-конкретно повече от 200 изоставени училища.

В края на декември изложбата на Думарей от Венеция се мести в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" зад музей "Земята и хората" в столицата.

Биеналето ще продължи до 26 ноември.

Реклама
Реклама
Реклама