Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15560603 www.bgdnes.bg

Почина строителят на Бузлуджа

Погребаха инженера до съпругата му заедно с парче от петолъчката 

87-годишният Райко Чайлев издъхва след здравословни проблеми 

Почина строителят на паметника на Бузлуджа!

87-годишният Райко Чайлев издъхва миналата седмица в родното си село Голямо Дряново (Старозагорско). Напоследък главният инженер на монумента имал здравословни проблеми заради прекаран инсулт, разказа пред "България Днес" кметицата на населеното място Мариана Георгиева.

"Беше прекрасен човек и още при първата си среща с него разбираш колко интелигентен беше. Възпитанието му личеше отдалеч, а излъчването му беше на хубав човек. До последно живееше в Голямо Дряново, но се разболя и синът му се грижеше за него. За съжаление на 15 септември почина", сподели пред вестника Георгиева.

Реклама

Чайлев е погребан в Казанлък в гроба на съпругата си, а близки поставят до ковчега парче от рубинената звезда, която дълги години стои на паметника в сърцето на Стара планина. Приживе Райко пази частицата от монумента като мил спомен от строителството, тъй като заедно с двама руснаци лично монтира звездата.

Решение за изграждане на Дом-паметника на БКП, както е официалното наименование на монумента, се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971 г. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Неслучайно мнозина го наричат най-скъпия паметник в историята на социалистическа България. В строежа участват тогавашните Строителни войски и доброволци бригадири, а ръководител на грандиозния обект е командирът на Старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев. Преди да почине, Чайлев разказвал на близките си, че винаги ще помни генерала като образец на достоен човек и командир, също така честен и всеотдаен.

Паметникът е открит на 23 август 1981 г. лично от партийния и държавен лидер Тодор Живков. През последните години главният инженер тежко преживява разрухата на монумента, като мечтаел да бъде съхранен, за да могат да видят и бъдещите поколения. Можел с часове да разказва на гостите в къщата му за строителството, трудностите, които срещали по време на градежа, и щастието да ги видят завършен.

"Времето беше такова: идеалистично, смело, трудно, но се раздавахме, защото виждахме смисъл в живота си напред. Не предполагахме, че съвсем скоро всичко това ще потъне в руини, ще изгуби смисъл, ще бъде обявено за пошло, ненужно, грешно, с носталгия и упрек в гласа", казвал Райко приживе за едно от големите постижения в живота си. Над 7 години главният инженер е на терен и преживява студа и жегата, които тормозят работниците.

Монументът на връх Хаджи Димитър се изгражда близо до местността Вътро поле (Узана), считана за географския център на страната. В петолъчката на върха на пилона са монтирани осветителни тела с мощност 150 киловата, като по проект светлината от тях може да се види от румънския бряг на река Дунав, а през нощта и в ясно време - от брега на Бяло море.

Райко Чайлев среща в Пловдив любимата си - бъдещата лекарка от Казанлък Милка Денева, а от любовта им се ражда Добрин. Синът им е възпитаник на казанлъшкия механотехникум и е бивш офицер от Българската армия.

На 14 декември м.г. на 93-годишна възраст издъхна Георги Стоилов, който е архитект на паметника на Бузлуджа.

Четете още

Нов живот за старите паметници

Нов живот за старите паметници

Покривът на Бузлуджа пред падане

Покривът на Бузлуджа пред падане

Реклама
Реклама
Реклама