Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15597315 www.bgdnes.bg

Разкритие пред "България Днес": Внасят до месец делото на нарязаната Дебора

Изчакват се две експертизи за обвинителния акт

Има достатъчно доказателства за вината на Георги Георгиев, категорични са от прокуратурата

До месец делото за нападението над Дебора, която бе рязана с макетно ножче, ще бъде внесено в съда! Това разкри пред "България Днес" окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. По думите му прокурорите изчакват само две експертизи, за да довършат обвинителния акт срещу Георги Георгиев.

Реклама

Той ще се превърне в подсъдим за нападението с макетно ножче над 18-годишното момиче в края на юни. Случаят става известен като "400 шева". Толкова преброяват близките на ученичката по тялото на Дебора - ръце, крака.

Към момента се изчакват само две експертизи, които се изготвят в Националния институт по криминалистика. Едната е техническа - на телефоните на обвиняемия и пострадалата. Другата е ДНК експертиза на предмети, които се предполага, че Георгиев е докосвал. От обвинението не разкриват подробности, но по всяка вероятност сред изследващите вещи е именно макетното ножче, с което става касапницата.

Когато експертизите станат готови, разследващите ще изготвят обвинителния акт срещу Георги Георгиев и ще го внесат в съда.

Според обвинението Георги замисля ревниво отмъщение над приятелката си, подготвя се и отива в дома на Дебора маскиран и с хирургически ръкавици. "Знам какво правя, няма да умреш", чува момичето. Малтретираната жена разпознава Георги по брадата, която стърчи от маската, и по парфюма му.

Дебора е изтезавана, душена и бита. При някой от ударите губи съзнание. Душманинът й остригва част от косата на жертвата си. Впоследствие момичето споделя, че е насилвана месеци наред с шамари и удари в корема. Георги й забранявал да носи клинове. Когато поглеждала през прозореца от дома й, казвал ехидно "Няма да оцелeеш".

След терора Дебора е откарана в Спешна помощ, където д-р Стоян Петров обработва травмите й в продължение на 3 часа. От медицинските документи става ясно, че разрезите са 21 на брой, дълги между 1 и 33 см и дълбоки до 2 см.

Реклама

Съдебните медици установяват още сътресение на мозъка, оток, кръвонасядания и охлузвания на лицето и клепача на лявото око, кръвоизлив под лявата очна ябълка и счупване на горночелюстната пазуха.

След което гръмва скандал с освобождаването на насилника.

Първоначално заподозреният е погнат за нанасяне на средна телесна повреда. Пред втората съдебна инстанция прокуратурата настоява да се отмени ареста му, тъй като според медицинската експертиза има данни само за лека телесна повреда. Обвинителят не споменава, че към момента на престъплението Георгиев е в пробация за нанасяне на друга телесна повреда, както и че има предишни осъждания за същото.

Случаят с макетното ножче не присъства в полицейския бюлетин. След разгласяването му и породилото се обществено недоволство (виж карето) Георгиев отново е задържан. Повдигат му нови обвинения - за закана за убийство, отправена към Дебора. Заплахата е отправена в интернет приложение и предхожда рязането.

Георгиев отрича обвинението и твърди, че има алиби за въпросната вечер. Посочва, че по това време се е намирал на рожден ден в селото му Братя Кунчеви. Разследващите обаче го заковават с разпечатка от телефонната клетка, на територията на която се е намирал, както и със записи от камери на Агенция "Пътна инфраструктура" на колата, с която се е придвижвал.

Защитата посочва, че по дрехите на Дебора няма ДНК от Георги, както и че отпечатък от обувка, открит на местопрестъплението, не е от него. Истинските факти се очаква да се разберат в съдебната зала.

Повече от два месеца след садистичното изпълнение Дебора проговаря. Първоначално близките й споделят, че момичето е в тежко психологическо състояние, но успява да събере сили, за да разкаже за рязането.

Дебора и Георги се запознават през септември м.г. в дискотека в Стара Загора, където бабаитът работи като охрана. Той пуска младото момиче в бара още преди да е навършила пълнолетие, за разлика от нейните връстнички, на които иска пари. Дебора казва, че Георги е работил като гард незаконно, без договор.

"Всеки път, когато сме се виждали, е имало агресия - удрял ми е шамар, удрял ме е по корема, един път ме хвана за гърлото", спомня си Дебора. Тя не споделя на никого, прикрива синините си с фон дьо тен, докато цяла България не разбира за изтезанията.

Протестите я променят

Протестите в подкрепа на Дебора успяват да й вдъхнат кураж да продължи напред, констатират близките на пострадалото момиче. В края на юли и началото на август, когато се разбира за случилото се, на площадите в 50 града на страната излязоха десетки хиляди души, за да се опълчат на насилието и да кажат "Нито една повече". Редица известни хора се обявиха срещу насилието и дадоха подкрепата си към момичето. Към Дебора заваляват оферти за реконструктивни и лазерни операции, подаряват й перуки. Продуценти попадат на клипове как Дебора пее, харесват гласа й и й предлагат музикална кариера.

Всичко това в крайна сметка помогна кълцаното момиче да се възстанови по-бързо.

Четете още

Нарязаната с макетно ножче Дебора с нова прическа и отново се усмихва

Нарязаната с макетно ножче Дебора с нова прическа и отново се усмихва

(ВИДЕО) "Няма да оцелeеш"! Дебора проговори за рязането с макетното ножче

(ВИДЕО) "Няма да оцелeеш"! Дебора проговори за рязането с макетното ножче

Реклама
Реклама
Реклама