Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15623457 www.bgdnes.bg

Уважаваната проф. Радка Аргирова шокира: Еволюцията на COVID не е спряла

Очаква се нова ваксина, хората над 60 г. да си я сложат, съветва вирусологът 

Доли ЛУКАНОВА

Еволюцията на COVID-19 не е приключила, а се развива с пълна сила, обяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

Реклама

"Излизат все повече мутации. Това е начинът на вируса да се приспособи. През 6-7 месеца вариантите се сменят. За първи път в историята на пандемията се появяват така наречените Х варианти - наричат се така, защото отразяват взаимодействието между два варианта, комбинирайки се в един", коментира проф. Аргирова.

В момента път в Европа си проправя силно мутиралият вариант на коронавируса - BA.2.86. Заради големия брой мутации учените смятат, че това е най-значимият вариант от доста време насам. Все още не се знае дали той води до по-тежко протичане на болестта, тъй като случаите буквално се броят на пръсти.

"Вариантът, който върви в момента, има два възможни пътя - единият е да се предава изключително агресивно и да заразява дори тези, които са ваксинирани преди това, но да минава много леко и вторият път е да протича по-тежко", допълва специалистът по време на 22-рата национална здравна среща, организирана от фондация МОСТ.

Съвсем скоро у нас трябва да пристигнат нови ваксини, които да влияят на по-агресивните мутации. Проф. Аргирова съветва всички над 60-годишна възраст да се ваксинират, тъй като това е най-сигурният начин да се предпазят максимално от болестта.

"Няма място за страх или песимизъм. Останалите държави вече имат тактики по отношение на новата ваксина. Например САЩ казват след 6-месечна възраст всички да се ваксинират, Англия измести ваксинацията по-рано, Германия казва който иска, а Франция препоръчва ваксинация на хората над 60-годишна възраст и на тези с придружаващи заболявания. Мисля, че ние ще последваме последния пример", казва вирусологът.

По думите й коронавирусът е най-изследваният вирус в световен мащаб. Учените вече откриват взаимовръзка с гените на човек и протичането на заболяването.

"20% от заразените с COVID лица прекарват инфекцията без симптоми. 10-15% от преболедувалите пък развиват постковид синдром. Изследванията сочат, че гените на определен човек имат връзка с това как ще протече заболяването. Добре е, че имаме тази информация, но за жалост, няма как да се намесим. Затова най-сигурният вариант е да се ваксинираме", категорична е проф. Аргирова.

Четете още

Проф. Радка Аргирова пред "България Днес":  Борете грипа веднага!

Проф. Радка Аргирова пред "България Днес": Борете грипа веднага!

Проф. Радка Аргирова: Новият "Омикрон" протича леко

Проф. Радка Аргирова: Новият "Омикрон" протича леко

Реклама
Реклама
Реклама