Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15648998 www.bgdnes.bg

Кьовеши погна служители на ДФ "Земеделие" за злоупотреби

  • Европрокуратурата разби организирана престъпна група у нас
  • Единият от държавните чиновници е в ареста, други двама също търкат наровете

Европрокуратурата погна двама служители на Държавен фонд "Земеделие" за измами и разби организирана престъпна група, която е получавала незаконни земеделски субсидии от ЕС. Това съобщиха от офиса на Лаура Кьовеши.

Реклама

Разследването на европрокуратурата, в което се включиха ГДБОП и ДАНС, е продължило няколко месеца. Във вторник са извършени три ареста и са направени няколко обиска на различни адреси и имоти на задържаните в Севлиево.

"Въз основа на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС, които им бяха възложени от европрокуратурата и на базата на иззетите доказателства и документи се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от името на други лица до компетентните органи с цел получаване на земеделско финансиране", пишат в официално съобщение от офиса на Кьовеши. Според европрокуратурата и родните разследващи има солидни доказателства за злоупотреба с еврофондове.

Схемата е следната. Вместо да кандидатства за земеделски сусидии за голямо парче земя, организираната престъпна група го разделя на по-малки парцели. Твърди се, че впоследствие са използват лица с ниско социално-икономическо положение като подставени лица за подаване на заявления за земеделски фондове.

Разследващите разполагат с данни, че лидерът на организираната престъпна група е упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд "Земеделие" и Областната служба по земеделие на България, както и пред търговските банки. Това означава, че той може директно да вземе европарите за земеделие, за които са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите.

"Разследването сочи още, че като членове на организираната престъпна група подозрения падат и върху две длъжностни лица от ДФ "Земеделие" и областта. Тяхната роля е била от изключително важно значение, а именно да улесняват дейността на групата чрез предоставяне на информация и консултации, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнение на проектите.

Един от държавните служители е сред тримата арестувани. Освен това са извършени претърсвания на пет частни адреса и в Областната служба по земеделие в Севлиево, както и на четири лица. Разследването продължава, като общият размер на щетите предстои да се установи.

Реклама

От Европейската прокуратура ясно подчертават, че са независимата правна институция на Европейския съюз, която отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС. Към момента от офиса на Лаура Кьовеши отказват повече информация, както и от българските власти, за да не навреди на разследването им.

 Разследването за българските железници

Европрокуратурата разследва също и възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници на стойност над 241 млн. евро. Над 100 служители на полицията и ДАНС участват в обиските, извършени на 28 адреса в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Това стана ясно от съобщение на сайта на Европейската прокуратура. Оттам уточняват, че първият проект е за участъка между градовете Костенец и Септември от жп линията София - Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) - преди това INEA - на стойност над 130 милиона евро. Вторият е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово - част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив - Бургас - финансиран от кохезионния фонд, по оперативна програма "Транспорт" и "Транспортна инфраструктура" в размер на над 111 милиона евро.

Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което води до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро (5 млн. лв.) от криминално проявени лица", отбелязват от прокуратурата. При вчерашните обиски, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от Национална компания "Железопътна инфраструктура" във връзка с усвояването на еврофондовете.

Четете още

Кьовеши погна българските железници, разследва измама за 240 милиона евро!

Кьовеши погна българските железници, разследва измама за 240 милиона евро!

Кьовеши вкара премиер в затвора

Кьовеши вкара премиер в затвора

Реклама
Реклама
Реклама