Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15692539 www.bgdnes.bg

Фолклегендата Тони Дачева: Санкции за аптекари, ако продават инсулин за отслабване

Изпълнителката на "Бедни и богати" недоумява защо пак се отлагат електронните рецепти 

"Да има санкции за аптекарите, които продават инсулин с цел отслабване. Хората, които го купуват, трябва да предоставят нужните документи за доказване на болестта. Иначе много пациенти страдат заради такива постъпки", сподели пред "България Днес" фолклегендата Тони Дачева. Изпълнителката на "Бедни и богати" недоумява защо отново се отлагат електронните рецепти. Плановете на държавата бяха от вчера - 1 октомври, предписването на хартия на антибиотици и лекарства за диабет да спре.

Реклама

При медикаментите за диабет промяната може да ограничи използването им за отслабване или износа им. Но фармацевтите предупреждават - системата трябва да е напълно готова, преди да бъде пусната.

Причината за отлагането са постъпили нови становища. Фармацевти остават категорични, че промяната е нужна и ще помогне както за безконтролната употреба на антибиотици, така и като мярка срещу дефицита на лекарства.

Не е посочен конкретният срок, в който въвеждането на електронизацията ще влезе в сила.

"Двойно зависими станаха диабетиците! След инсулина на страдащите от коварното заболяване втори път се налага да се съобразяват - сега с купуващите ценното лекарство за отслабване, което често предизвиква дефицит", коментира певицата и проблема с изчезващия на няколко пъти инсулин от аптечната мрежа.

Не знам откъде идва тази нова мания по отслабване с инсулин и това млади и здрави хора да се правят на диабетици. Нещо, което по-късно ще им изиграе лоша шега", каза още Дачева.

Изпълнителката напомни и за старата поговорка, че като млади даваме здраве за пари, а като стари - пари за здраве.

"Най-жалкото е, че заради тази мания истински нуждаещите се хора остават без толкова важните лекарства", отбеляза Тони Дачева.

Четете още

Тони Дачева между живота и смъртта!

Тони Дачева между живота и смъртта!

Тони Дачева кара само след проверка на колата

Тони Дачева кара само след проверка на колата

Реклама
Реклама
Реклама