Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15756597 www.bgdnes.bg

От Зографския манастир пред "България Днес": Користолюбиви създават интрига с Руската църква!

Всичко се прави от нецърковни хора с острастен начин на живот, казва духовникът Петър Михайлов

"Интригата с Руската църква "Св. Николай" в центъра на София се създава умишлено от хора, които нямат нищо общо с духовенството."

Реклама

Това отговориха на запитване на "България Днес" от Зографския манастир. Българската света обител в монашеската република Света гора на полуостров Атон следи изкъсо скандала, който се разрази с храма.

"Който иска да ходи на богослужения, може го направи и в другите софийски храмове, какъв е проблемът?!", пита духовникът Петър Михайлов от българския манастир "Свети Великомъченик Георги - Зограф".

"Нарочно се създава интрига от нецърковни користолюбиви хора с острастен начин на живот! Това е накратко. Иначе храмът е със 100% руска собственост на Руската православна църква - Московска патриаршия (РПЦ-МП)! И това го потвърдиха няколко институции в България", казва Божият служител пред медията ни.

"Попитайте Св. синод защо за последните 30-35 г. не е построил български православен храм в Москва. Защото този, в който се служи в момента, е предоставен от РПЦ без право на придобиване на собственост!", добавя монах Петър.

Стана ясно, че московският патриарх Кирил скоро ще назначи нов предстоятел на храм "Св. Николай" в София, за да бъдат отворени вратите на руското подворие възможно най-скоро.

"Предстоятелят на Руската православна църква е уведомил българския патриарх Неофит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на храма", се казва в официалната позиция на Руската църква.

Светата обител бе заключена от руското посолство, след като служещите в нея трима свещеници бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия.

Реклама
Реклама
Реклама