Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15799999 www.bgdnes.bg

Зрелищен празник в Тиквенбург!

*330 метра тиквеник пекат в Севлиево 

*Кратуни стават на коктейли и туршии 

Доли ЛУКАНОВА

Гигантски тиквеник подготвят за печене в Севлиево! Традиционният есенен десерт ще се опита да бие рекорда на миналогодишния и да надхвърли 330 метра! Това се случва по време на Празника на тиквата, чието 18-о издание започна в понеделник, научи "България Днес". За целта вече са подготвени над 60 кг кори за баница, 150 кг тиква, много захар, ванилия и орехи. По този начин жителите на града, спечелил си името Тиквенбург заради традициите за отглеждане на тикви в района, празнуват.

В програмата тази година е включен и единственият по рода си тиквен бар, който ще впечатлява на централния площад в града. Здравословни напитки, екзотични коктейли с тиква и майсторски умения зад бара ще радват гостите на фестивала. Освен традиционната печена тиква и баница любители и професионални кулинари ще представят нетрадиционни ястия и напитки.

Реклама

Ако досега не сте опитвали туршия от тиква - Севлиево е мястото да го направите. Топготвачи обещават да приготвят различни салати, предястия и основни ястия с есенния плод и да поглезят сетивата на посетителите.

Събитието няма как да не прояви състезателен характер, като за целта е сформирано специално жури, което ще търси най-голямата и най-дългата тиква.

Очаква се много тикви да оживеят в ръцете на карвинг майстори, които ще изваят различни лица и фигури върху корите на плодовете.

По време на всички празнични дни ще има истински звездопад от любими актьори и певци. Торино и Пашата, Рафи, Емилия и DJ Mascota са само част от поканените. Кулминацията на празника е на 14 октомври (събота), когато Димитър Рачков и Герасим Георгиев-Геро ще направят голямо тиквено парти и ще бъдат раздадени наградите на участниците в конкурсите.

Най-старият есенен панаир прехвърли век

За 101-ва година се провежда есенният панаир в Севлиево. Това го прави най-старият и непрекъснат панаир у нас. Вече над век той събира на едно място земеделски производители и търговци от цялата страна. През 1922 година група севлиевски граждани поставят началото. Първият панаир няма особено голям успех, защото хората нямат опит. Всяка следваща година нещата се подобряват и усъвършенстват. Така се утвърждава постепенно и днес панаирът се радва на хиляди посетители.

Реклама
Реклама
Реклама