Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15813129 www.bgdnes.bg

Проф. Тодор Кантарджиев ПРОГОВОРИ за COVID и вирусите, каза нещо ВАЖНО

10 пъти повече болни от COVID за последния месец, казва специалистът 

"При хората със здрав имунитет есенният вирус, който върлува в момента, минава за седмица. А при хората, които са в напреднала възраст, заразата обикновено минава за три седмици."

Това заяви пред "България Днес" проф. Тодор Кантарджиев. Експертното си мнение имунологът даде по повод огромния ръст на заболелите от остри респираторни вируси за последната седмица.

Реклама

"Симптомите при респираторния синцитиален вирус са хрема, висока температура, кашлица и отпадналост. Причината при възрастните хора с намален имунитет да преминава по-бавно е, че понякога вирусните инфекции водят до бактериални усложнения", споделя Кантарджиев. По думите му всяка година през есента се срещаме с подобни вируси и те не трябва да ни плашат, стига да вземем правилни мерки. Ако през първите 48 часа от болестта здравето ни постоянно се влошава, необходимо е да потърсим лекар.

"Вирусът най-често се предава по въздушно-капков път. Затова е много важно болните да си останат вкъщи и да се лекуват, за да не разпространяват заразата", категоричен е специалистът.

Проф. Кантарджиев разкри, че ръст има и при случаите на болни от COVID.

"За последния месец и половина случаите на коронавирус са се увеличили до 10 пъти. Ако в началото на септември т.г. имахме до 50 болни, сега се случва на места да има по 500", коментира имунологът. Въпреки това Кантарджиев увери, че това не трябва да ни плаши, тъй като случаите са твърде малко и заразата няма нищо общо с това, което ни връхлетя преди две години.

"COVID вече не е толкова смъртоносен, а и хората започнаха да спазват най-елементарните мерки, като да проветряват и да си мият ръцете по-често", заключва професорът.

Карантината не е махната 

Изискването за поставяне под карантина на болен от COVID и контактните му лица не е отменено. Всеки болен от коронавируса трябва да си остане вкъщи седем дни, а за контактните му лица е пет дни, посочват от здравното министерство. През юли Министерството на здравеопазването предложи карантината да отпадне, но това все още не е гласувано в Народното събрание.

Четете още

Проф. Кантарджиев: НЯМА СТРАШНО! Новият COVID не е опасен

Проф. Кантарджиев: НЯМА СТРАШНО! Новият COVID не е опасен

Проф. Тодор Кантарджиев категоричен:  COVID вече е минало!

Проф. Тодор Кантарджиев категоричен: COVID вече е минало!

Реклама
Реклама
Реклама