Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15880016 www.bgdnes.bg

Братът на патриарха: Не бях поканен на рождения ден на Неофит

Негово Светейшество не искал подаръци 

"Не бях поканен на рождения ден на брат ми. Поздравих го по телефона, но не отидох при него, за да празнуваме. Гледах молебена в чест на Неофит по телевизията." Това разказа пред "България Днес" доц. Димитър Димитров, по-големият брат на патриарха.

Коментара му бе по повод 78-ия рожден ден на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който се отпразнува на 15 октомври.

Реклама

Празникът бе отбелязан с архиерейска Света литургия в катедралния храм "Св. Неделя" в столицата. Патриархът посрещна рождения си ден в молитва за мир в светите земи, спиране на кръвопролитията и за благоденствието на българите.

"На брат ми не му е до празненства, изморен е и има нужда от почивка, но заради позицията му не му се полага. Миналата година, когато празнувах 80-годишен юбилей, дойдоха толкова много хора, че залата беше препълнена, но брат ми го нямаше. Очаквах да е до мен, защото го бях поканил, но той не успя да дойде", разказа доц. Димитров.

Братът на духовния водач разкрива, че когато патриарх Неофит има възможност, се виждат, но това става много рядко. Въпреки това двамата са свързани със силна братска любов.

"Ние сме в добри отношения и се чуваме, когато Неофит има възможност. Най-близките хора сме, защото кръвта вода не става. Болно ми е, че заради ангажиментите ни се чуваме по-рядко, отколкото би ми се искало. Но всеки си има своите грижи. Като деца бяхме неразделни, играли сме си на топка, израснахме заедно, но всеки си пое по пътя. Заради поста си той е по-ангажиран и не може да ми отдели много от времето си", сподели Димитър.

Мъжът разкрива, че не е подготвил подарък за брат си патриарха, защото Неофит никога не е искал армагани. Вместо това главата на Българската православна църква предпочитал близките му да правят дарения за благородни каузи и за нуждаещите се.

Четете още

Възелът с Руската църква все повече се заплита

Възелът с Руската църква все повече се заплита

От Зографския манастир пред "България Днес": Користолюбиви създават интрига с Руската църква!

От Зографския манастир пред "България Днес": Користолюбиви създават интрига с Руската църква!

Реклама
Реклама
Реклама