Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15916536 www.bgdnes.bg

Разследват мистериозно убийство на българин на Острова

Първоначално се смятало, че Станко сам посегнал на живота си

Вече 9 месеца нямам смъртен акт, плащам му данъците, вайка се майка му

Мистериозно убийство на българин във Великобритания нищят в софийската прокуратура, научи "България Днес"! Преди 9 месеца Станко Тодоров умира в Кингстън ъпон Хъл в Източен Йоркшир. Първоначално се смята, че 26-годишният младеж се е самоубил, но след проведеното следствие вече се разследва убийство от неизвестни извършители.

През юни е образувано досъдебно производство в Софийската градска прокуратура, съобщават от там на запитване от страна на "България Днес". Разследването е образувано поради съмнения за насилствена смърт. Изпратена е молба за правна помощ до властите на Острова, за да се разбере - провежда ли се там производство, каква е причината за смъртта, има ли данни за извършено престъпление и има ли обвиняем.

Реклама

Странното в случая е, че никой не информира близките на момчето за трагичния му край.

"До ден днешен нито една институция не ме е осведомила какво е станало. Разбрах от една жена - съседка, която живее до детето ми. Синовете ни бяха приятели. От нея научих, че детето ми е мъртво. Нямам нито едно официално писмо от институциите", жалва се майката на Станко - Олена Тодорова, потърсена за коментар.

По думите й никой не знае какво е станало на фаталния 5 януари т.г., или поне не казва. "Плетоха слухове и интриги във връзка с това, че синът ми се бил самоубил. Правеха какви ли не инсинуации, добре че приятели ме пазеха от чернилката в социалните мрежи", благодарна е почернената майка.

Тя още помни последния разговор със сина си и е категорична, че няма причина той да посегне на живота си. "Вечерта говорихме по телефона - как ще си праща багажа, защото на 18 януари трябваше да се прибере в България. Обсъждахме как ще идва, с кого, билетът му беше поръчан", разказва Олена. В този момент синът й е с гипсиран крак, два дни по-късно трябвало да му свалят гипса.

Станко заминава за Острова преди 9 г., веднага щом завършва гимназията. Избира Великобритания, защото след българския и руския английският език му е като трети роден. Започва във фабрика за пакетиране на храни и се издига до управител на ресторант, каквато му е и специалността от родината - международен ресторантски бизнес. До там минава през мияч на чинии и барман. В свободното си време се отдава на любимото си хоби - да прави татуировки. Поради тази причина го познават повечето от българите в централната част на Великобритания.

"Знаят го като Съни, защото беше слънчев и усмихнат. В Хъл почти нямаше българин без негов татус. И много от приятелите и познатите му са си заминали от там, защото не са могли да приемат, че вече го няма. След 183-тото обаждане от Обединеното кралство спрях да броя позвъняванията - той имаше много приятели и нямаше неприятели. Общуваше и с българи, и с хора от различен произход", посочва майката на Станко.

Точно преди трагедията младият мъж решава да се прибере в родината за около половин година, защото на Олена й предстоят тежки операции. През 2014 г. Станко губи татко си, а през 2017 г. оперират сърцето на майка му. Слагат й две изкуствени клапи и пейсмейкър.

Реклама

Жената се притеснява синът й да не остане сирак, но наскоро й се налага да го погребва. Това се случва 28 дни след смъртта му. "Детето ми е погребано въз основа на разрешение за погребение, издадено от Великобритания, и благодарение на посолството ни в Лондон, което издава разрешение за транспортиране на тялото.

"Английските документи не са основание за издаване на смъртен акт. Реално нямам нито смъртен акт, нито удостоверение за наследници. През февруари плащах данъци от името на детето си - все едно, че е живо. Чувствам се омърсена и разочарована от отношението на институциите. Толкова е тромаво и безотговорно всичко - нямам думи!", потресена е майката на починалия нашенец.

Тя разкрива, че разследването в нашата прокуратура е започнато въз основа на документ, получен от Великобритания. Но без документи няма достъп до делото. Обясняват й, че такъв може да й предостави единствено главният прокурор. Към момента здравето не позволява на Олена такава среща.

Сговорна дружина

Като сговорна дружина, която планина повдига, се проявява българската общност във Великобритания. След черната вест за смъртта на Станко майка му Олена отправя апел за финансова помощ, за да може да погребе детето си в България. За два дни постът стига 100 хил. гледания и парите за документи, транспорт и траурната церемония се събират. Почернената майка и вдовица признава, че ще използва част от сумата, за да основе фондация. Надява се от нея да могат да се възползват българите в Централна Англия, които са й помогнали в труден момент. Така на следващия в моята ситуация няма да му се налага да се моли и да чака чуждата помощ, коментира Олена Тодорова.

Четете още

МВР: Знаем как изглежда убиецът на Алексей Петров! Простреляната Мирослава ни каза!

МВР: Знаем как изглежда убиецът на Алексей Петров! Простреляната Мирослава ни каза!

Мъжът, държал заложници във Вълково, се е самоубил в ареста

Мъжът, държал заложници във Вълково, се е самоубил в ареста

Реклама
Реклама
Реклама