Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15916615 www.bgdnes.bg

Д-р Петър Берон: Вярвам, че ще открия Йети!

Седем пъти съм боледувал от малария, едва не умрях, каза именитият зоолог

"Вярвам, че Йети съществува! И затова се надявам да го открия някой ден." Това каза за "България Днес" д-р Петър Берон. На премиерата на новата си книга големият БГ зоолог обещава да разкаже за митичното антропоморфно същество, обитавало според преданията и разказите на местните хора някои райони на Хималаите. Добавя, че в Калифорния го наричат "Голямата стъпка", а истории за него не спират да се раждат и досега в Монголия.

83-годишният естествоизпитател е пребродил надлъж и шир цяла Азия, но за съжаление, не е успял да види Голямата стъпка. Берон обаче ни най-малко не се страхува от подобна възможност, защото му се е налагало да пътува съвсем сам из Африка, Непал, Бразилия... Събрал е стотици легенди за Йети, които го убеждават, че не става въпрос за мит, а за реалност.

Реклама

"Живял съм един месец в местата, където се твърди, че са виждали Йети. Това е дълга история... В този район са забелязани много стъпки, за които не се знае от какво естество са. Много експедиции са посещавали Хималаите, за да проучат с местните хора, с шерпите, загадката. А самата част на Хималаите, където се разказва, че са виждали дивото същество, се нарича Планината на голямата маймуна, разказва първият лидер на СДС.

"Все още не е установено дали това са останки от древни човекоподобни, или вид мечка, която се изкачва много високо. Все пак това са хиляди следи, оставени по този сняг", пояснява бившият шеф на Природонаучния музей в София.

"Тези следи, снимани многократно, се разпадат от слънцето, но се появяват нови. Имаше легенда, че в един манастир в Хималаите се пазят скалп и изсушена ръка на Йети, но когато са ги занесли на анализ, се оказало, че останките са подправени", споделя още д-р Берон.

Именитият зоолог твърди, че някъде из Хималаите бродят Йети с различни размери. "Това, че още не сме ги видели, не означава, че не съществуват. Както е казал философът Бертран Ръсел, и атомът не може да бъде видян с просто око, но съществува", мотивира увереността си, че чудовището не е плод на фантазия, спецът в природознанието.

Той признава, че и на тази възраст дивото продължава да го зове. Зад гърба си Петър Берон има горчив опит с фауната на екзотичните страни, в някои от които като Нигерия е живял с години.

"Седем пъти боледувах от малария. Последния път едва не умрях. Хапали са ме и змии, но явно не са били чак толкова отровни. Черният ми дроб е наред напук на твърденията, че маларията го увреждала необратимо. Чувствам се отлично и всеки ден работя с часове", похвали се един от "отците основатели" на синята партия.

Четете още

Изследователят доц. д-р Петър Берон:
Наследих колекциите на Боян Петров
Изследователят доц. д-р Петър Берон:
Наследих колекциите на Боян Петров

Изследователят доц. д-р Петър Берон: Наследих колекциите на Боян Петров

Д-р Берон умува за буболечките
Д-р Берон умува за буболечките

Д-р Берон умува за буболечките

Реклама
Реклама
Реклама