Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15924617 www.bgdnes.bg

УНИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ: 10 години "Ковачевско кале" с мачкане на грозде и варена леща

Уникален фолклорен събор се състоя днес на крепостта "Ковачевско кале" край село Ковачевец, Търговищко. Репортер на "България Днес" присъства на събитието, което мнозина оприличиха на умален формат на Роженския събор в Родопите. 

Над 240 участници от над 25 формации взеха участие в първото по рода си подобно мероприятие на културно-историческия обект, който добива все по-голяма популярност. Това сподели един от организаторите Петър Кирилов. Поводът за събитието бе честване на десет години от създаването на туристическия комплекс "Ковачевско кале" край град Попово. По повод годишнината домакините бяха обявили Ден на отворените врати. 

Реклама

Посетителите на старината имаха възможност да се насладят на богата фолклорна програма, да опитат от храната на римляните, да се снимат с римско въоръжение и дрехи и да се запознаят с демонстрация на традиционни ритуали от региона. 

Големият гайдар Светльо Жилев обра овациите с изпълненията си и бе гвоздеят на програмата. На ниво се представиха и самодейците от пенсионерските клубове и читалища от Попово и региона. Облечени в типични носии, те вдигнаха на крака стотиците присъстващи на фестивала. 

Формация "Шопски наниз" от София пък пресъздаде неповторим ритуал "Мачкане на грозде". Беше обособен кулинарен кът "Съхранен вкус". Със свои специалитети хората от региона нагостиха присъстващите. 

Най-високо оценени бяха мекиците на бабите от село Посабина. Гимназисти от Попово спретнаха уникални печени ябълки и хумус. Печената тиква вървеше също много добре. Кулминацията се оказаха трите казана с варена леща, която е била основна храна за населението, живяло по тези земи в древността. 

За всеки желаещ имаше чорба на корем. Обособен беше кът за традиционна седянка с постлани черги, трикраки столчета и вретено за предене на прежда. 

Отбелязването на годишнината се организира от Община Попово с кмет Людмил Веселинов. Дейно се включи и кметът на село Ковачевец - Николай Николаев. Специално за "България Днес" управителят на комплекса "Ковачевско кале" Атанас Сагев обеща фолклорният събор да се превърне в традиционен. 

Реклама

Късноримската крепост "Ковачевското кале" се намира шест километра западно от Попово, в непосредствена близост до пътя Попово – Бяла. Става известна на науката, благодарение на чешкия археолог Карел Шкорпил. Години наред екипи археолози работят по старинния културно-исторически обект, като тепърва голяма част от древния град предстои да бъде разкрита. 

Крепостта е обявена за паметник на културата през 1976 г. Въпреки кратките проучвателни сезони и неголемия брой участници в редовните проучвания, продължаващи с различни темпове до днес, изцяло са разкопани общо 5 от 17 общо кули. Разкрити са руините на малко езическо светилище в югозападната част на крепостта, на монументална двуделна сграда, намираща се в непосредствена близост до светилището, на голяма, правоъгълна, едноделна постройка от византийската епоха, стъпила и пресичаща едновременно монументална сграда от IV век, и една силно разрушена сграда от IV век, намираща се в южната част на крепостта. 

Въз основа на обилния нумизматичен материал, подемните материали и тухлите с фирмени и императорски печати, откривани върху изпадалите от зидовете тухли или на място върху руините на зидовете от IV век от укрепителната система на Калето, се смята за доказано, че грандиозната строителна дейност по укрепяването на този средно голям за епохата си град е извършена по време на съвместното управление на императорите Лициний I и Константин I Велики между 308 и 324 г. 

12 факта за лещата

1. Лещата е бобово растение и е с произход от Централна Азия.

2. Намерена е в гробниците на древните египтяни още през 2400 г. пр. Хр.

3. Лещата съществува в различни форми и цветове - кафяво, жълто, червено и черно.

4. Френската леща е известна с деликатен вкус.

5. Лещата е с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на протеини, фолиева киселина, фосфор, фибри и желязо.

6. Лещата се използва по целия свят и е особено популярна в страните от Близкия изток, Гърция, Франция и Индия.

7. В Близкия изток се прави с лук и чесън, във Франция често се сервира с печено месо.

8. Лещата е лесна за готвене и не се нуждае от накисване като боба.

9. Има дори национален фестивал на лещата в Пулман Вашингтон.

10. Разтворимите фибри в лещата помагат да се запази нивото на холестерола, а кръвната захар да се контролира.

11. В Юдаизма, лещата се смята за храна на опечалените, тъй като кръглата форма символизира кръг на живота.

12. Лещата е била известна като "месото на бедния човек".

Четете още

Мистерия с първата шахматна дъска на Нургюл

Мистерия с първата шахматна дъска на Нургюл

130-килограмов глиган край Ковачевец

130-килограмов глиган край Ковачевец

Реклама
Реклама
Реклама