Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15956159 www.bgdnes.bg

200 лева за нови водомери, трябва да ги сменим до края на 2026 година

Подмяната трябва да стане до края на 2026 г. 

Топлите задължително с дистанционно отчитане, за студените по желание 

Около 200 лева струва на домакинството подмяната на водомерите за топла и студена вода, показа проверка на "България Днес".

Директива на Европейския съюз задължава държавата ни да въведе дистанционен отчет за всички потребители до края на 2026 година. Това важи за новите топломери върху радиаторите на парното и водомерите за топла вода, докато при водомерите за студена вода смяната е по желание.

Реклама

Подмяната се извършва от съответния топлинен счетоводител, който има ангажимент да предаде информацията на ВиК оператора в града, в който е жилището.

Стандартната цена на водомер е 41 лева, но отделно трябва да платите и 43 лева за радиомодула, който извършва дистанционното отчитане. Така за двата водомера за топла и студена вода броите 168 лева. Разходите не спират дотук. Пломбирането се заплаща по 7,20 лева на устройство, а за активиране на радиомодула и свързването му със системата се дава още 10 лева на водомер. Така сметката набъбва с 34,40 лева и окончателно давате за подмяната сума над 202 лева.

На всеки 10 години водомерите подлежат на смяна или метрологична проверка.

След подмяната всички уреди с дистанционни постепенно изравнителните сметки трябва да останат в историята. Преди това клиентите могат да избират дали уредите им да бъдат отчитани всеки месец и да имат реална месечна сметка, или два пъти в годината с изравнителна сметка.

Подмяната на топломерите може да се случи единствено след колективно решение на етажната собственост. Според омбудсмана Диана Ковачева 572 хиляди домакинства трябва да подменят топломерите си с нови до 1 януари 2027 г. По нейни думи това е около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хил. водомера за топла вода.

Близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка.

Въпреки че до крайния срок има повече от три години, подмяната вече започна. Причината е, че тази и следващата година масово изтича 10-годишната годност на сегашните водомери и измервателните устройства подлежат на смяна. Това ще бъде направено единствено с новите дистанционни уреди.

Реклама
Реклама
Реклама