Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15971744 www.bgdnes.bg

Експертът Проф. Тодор Кантарджиев: Новият COVID минава за 4 дни

Симптомите му са проблеми със стомаха 

"Новият COVID минава за 3-4 дни. Симптомите му са проблеми със стомаха, леко разстройство и дискомфорт в храносмилателната система." Това разказа пред "България Днес" проф. Тодор Кантарджиев.

Експертното си становище вирусологът даде по повод новината, че у нас вече има първи случай на подварианта Пирола на варианта Омикрон на COVID-19. Според данните, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, той е установен в София.

Реклама

Още в края на септември епидемиолози и вирусолози съобщиха, че разпространението на субварианта Пирола се отчита в цяла Европа и един от началните му симптоми е зачервяване на очите и стомашни проблеми.

"Новите вируси, които циркулират в пространството, се появиха в Европа и се характеризират с това, че се предават сравнително лесно, но няма място за притеснение, защото нито са убийствени, нито са тежки и със сигурност няма нужда да се опасяваме от нова пандемия, сподели пред вестника Кантарджиев.

Според професора в нашата страна се забелязва увеличаване на случаите на COVID от 1 септември тази година, а в момента имаме 15 пъти повече заболеваемост на дневна база.

"Нормално и очаквано е хората да боледуват през есенно-зимния период. Важно е веднага щом усетим първите симптоми на разболяване, да се изолираме, за да не заразяваме роднините си и хората, с които контактуваме. Съветвам разболяващите се да вземат мерки и да прибегнат към прием на антиоксиданти, които пречат на размножаването на вируса. При хора на възраст над 65 и тези с хронични заболявания подвариантът на COVID може да бъде опасен", каза Кантарджиев.

Вирусологът предупреди, че тестовете за COVID, направени в първите 24 часа след заболяването, дават фалшиво-отрицателен резултат и затова трябва да се повторят на 48-ия час.

"За да се предпазим от заболяване, трябва често да проветряваме помещението, в което се намираме, старателно да мием ръцете си и да не контактуваме с болни, посочи още Кантарджиев.

Четете още

Проф. Тодор Кантарджиев ПРОГОВОРИ за COVID и вирусите, каза нещо ВАЖНО

Проф. Тодор Кантарджиев ПРОГОВОРИ за COVID и вирусите, каза нещо ВАЖНО

Проф. Кантарджиев: НЯМА СТРАШНО! Новият COVID не е опасен

Проф. Кантарджиев: НЯМА СТРАШНО! Новият COVID не е опасен

Реклама
Реклама
Реклама