Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15983320 www.bgdnes.bg

Над 20 000 посетители впечатлени от българския павилион във Венеция

Над 20 000 посетители е посрещнал българският павилион на Венецианското биенале за архитектура 2023 от началото на международното изложение.

Проектът „Образованието е придвижване от мрак към светлина“ предизвика силен интерес и отзвук сред публиката.

Реклама

Архитекти, дизайнери, педагози, ученици, общественици и други - всички те са споделили впечатленията си от темата на павилиона с емоционални и интригуващи послания и мнения.

„Павилионът е надежда и лъч светлина, че имаме бъдеще!“ е един от многото положителни отзиви в книгата за впечатления. Студенти от Нов български университет споделят, че българският павилион ги е вдъхновил да насочат работата си като бъдещи архитекти в тази посока.

Авторите на проекта арх. Божидара Вълкова, арх. Борис Тикварски и арх. Мария Гяурова избират образа на изоставените училища, заснети от белгийския архитектурен фотограф Александър Думарей, защото смятат, че това е събирателна картина на редица проблеми, за които все още няма решение и отсъстват от обществения фокус.

Основната цел на архитектурния проект е да се покаже по нов начин проблемът с обезлюдяването на България. Като продължение на изложбата във Венеция те работят по виртуална карта, която да е обществено достъпна. За целта авторите съвместно със студенти от УАСГ изготвят цялостно проучване с единна база данни за всички закрити училища, която да включва разширена информация, даваща по-голяма яснота за потенциала на изоставените сгради. Изследват се локацията, демография, инфраструктура, състояние и възможностите за адаптация към нови функции.

С вдъхновяващата си концепция авторите бяха отличени със специалната награда за социален принос и успешно представяне на Beнeциaнcĸo apxитeĸтypнo биeнaлe 2023 от Камарата на архитектите в България.

Четете още

Нов антирекорд - повече от 1000 училища не отвориха на 15 септември

Нов антирекорд - повече от 1000 училища не отвориха на 15 септември

Българският павилион на Биеналето във Венеция е отворен до 26 ноември

Българският павилион на Биеналето във Венеция е отворен до 26 ноември

Реклама
Реклама
Реклама