Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16051445 www.bgdnes.bg

Психиатърът д-р Веселин Герев: Избори, пълнолуние и смяна на час ни объркват

Здравите хора ще се възстановят до седмица, казва експертът 

Взривоопасната комбинация от избори, пълнолуние и смяна на часа сериозно разклаща психиката на българина. Това разкри пред "България Днес" титулуваният психиатър д-р Веселин Герев.

"От връщането на часовника с един час назад минаха няколко дни, но възстановяването на здравите хора ще отнеме до една седмица. Толкова е необходимо да ни се синхронизира психиката. Най-опасно е вечерното време, тъй като тогава има повече напрежение и липса на концентрация. Особено внимателно трябва да бъдат хората, които шофират, защото тогава се случват най-много инциденти, включително и трудови. Реакциите ни са забавени, тъй като организмът ни е свикнал всичко да се случва един час по-рано - от прибиране от работа до лягане за сън", коментира пред вестника Герев.

Реклама

Докторът посочи, че Луната допълнително оказва негативно влияние върху психиката ни. "Напоследък грее много силно и хвърля светлина. Това е проблем, защото се отразява на съня ни. Тази отразена слънчева светлина, както и дългото гледане на телефон и телевизия преди сън може да окажат негативно влияние върху заспиването ни", внася яснота експертът.

Д-р Герев е категоричен, че съвпадането на изборите със смяната на часа е причината да има толкова невалидни бюлетини. "Възрастните хора са объркани и невниманието им води до грешки. За втори път се случва изборите да бъдат на един и същи ден с промяната на времето. Ако има и трети път, вече сериозно ще се замисля, че не е без причина", каза още уважаваният психиатър.

Герев добавя, че хората, които пият хапчета по три или повече пъти на ден, най-тежко приемат местенето на стрелките. И ги съветва да започна да изместват с няколко минути приема на медикаментите, за да може до края на седмицата да влязат в стария ритъм и да не изпитват повече дискомфорт.

Четете още

Психиатърът д-р Веселин Герев: Всеки ден ми водят по  един полудял от жегите

Психиатърът д-р Веселин Герев: Всеки ден ми водят по един полудял от жегите

Психиатърът д-р Веселин Герев:  Поне още година ще носим маските
Психиатърът д-р Веселин Герев:  Поне още година ще носим маските

Психиатърът д-р Веселин Герев: Поне още година ще носим маските

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама