Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16063525 www.bgdnes.bg

Шамани спасяват дъщерята на Николай Хайтов

Майка ми оживя напук на лошите прогнози на лекарите, каза художничката Елица Гигова

"Майка ми, която е дъщеря на писателя Николай Хойтов, за малко щеше да умре в Перу. Вярвам, че се спаси благодарение на тамошните мистични и шамански сили." Това довери за "България Днес" известната художничка Елица Гигова. Въпреки че новата изложба на внучката на Николай Хайтов в прясно открита столична галерия е посветена основно на Исландия, тя разкри, че в платната си търси "родопската Атлантида".

Реклама

"Преди да замина в Исландия, започнах да пътувам по далечни места. Бях в Бразилия, в Перу... И в Перу се случи нещо с майка ми. Тя претърпя една животоспасяваща операция", сподели първо за вестника Гигова.

Художничката, която е наследница на дъщерята на автора на "Диви разкази" - Елена Хайтова, и на родопския поет-орфист Никола Гигов, и досега не може да си обясни чудодейното изцеление на майка си.

"Оказа се, че тази долина в Перу е описана от дядо ми. И реката Орибамба, и Мачу Пикчу, и енергийното езеро Титикака, свързано с раждането на света...", разказва за "заредените" с мистика и шамански послания местности Елица Гигова. Вероятно благодарение на тяхната кодирана още в древността сила дъщерята на Хайтов не само оживява, но и днес се чувства завидно за възрастта си.

"Майка ми оцеля! Това хората наистина може да не го повярват, но енергията на тези места действа. В смисъл, че лекари ми се обаждаха, че положението е сериозно. И че не се знае дали мама ще оживее. Но аз имах едно спокойствие, че нещата ще се оправят, и й давах кураж. И това се случи, на толкова хиляди километри от България, на друг континент", връща се към драматичното преживяване внучката на именития писател.

След хепиенда на премеждието майсторката на четката насочва вниманието си към крайния Север. От пътешествието й до Исландия се раждат и повечето картини от последния й вернисаж. "В тях исках да предам светлините на тази страна, която, изненадващо, не е само студена. Тя крие и топлина. И заради гейзерите, и заради самите хора там. Като родопчаните, връзващи мартениците си на първото цъфнало дърво, те окичват с конци в три цвята - червено, розово и бяло, своя национален тотем. Това е дървото на желанията", поясни Гигова.

Щерката на чудодейно върналата се към живота Елена Хайтова допълни, че "никога няма да спре да върви и да рисува пътеките на Родопите", водена от мъдрите послания и напътствия на своя дядо и на родителите си. "Дядо ми казваше: ако си сложила много ярки цветове в една картина, нарисувай една черна разделителна линия между тях, за да не се бият помежду си", спомня си Елица Гигова.

Четете още

Внучката на Хайтов с изложба

Внучката на Хайтов с изложба

Жлъчни криза измъчват Елена Хайтова
Жлъчни криза измъчват Елена Хайтова

Жлъчни криза измъчват Елена Хайтова

Реклама
Реклама
Реклама