Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16128900 www.bgdnes.bg

Невменяемост смята да пледира защитата на Ивет Стайкова, която е уби баба си - актрисата Виолета Донева

Адвокатът на внучката на Виолета Донева: По време на убийството не е могла да ръководи постъпките си

Дали наръгалата баба си цели 54 пъти ще свидетелства, ще се разбере днес

Невменяемост може да спаси Ивет Стайкова, която е обвинена в жестокото убийство на баба си - актрисата Виолета Донева, преди една година.

Реклама

"Ще поискаме повторна психиатрична експертиза на Ивет Стайкова. Ивет не е могла да ръководи и контролира действията и постъпките си в деня на убийството. Когато беше приведена в психиатрията в Ловеч и прекара там две седмици, а после вещите лица се произнесоха, че всичко й е наред и няма отклонение, нямахме участие. Според мен и колеги ми, с които я защитаваме, по време на деянието тя не е била в добро психично състояние." Това каза за "България Днес" адвокат Петър Чергаров - единият от защитниците на внучката на Виолета Донева, която наръга баба си 54 пъти, вследствие на което известната актриса издъхна.

На днешното заседание, което вече е по същество, предстои да бъдат разпитани свидетели. Дори самата обвиняема може да проговори пред Темида.

"Все още не сме решили дали Ивет ще даде показания пред Софийския градски съд. Предстои да преценим дали да я изправим пред съда, за да разкаже какво се е случило.", казва адвокат Чергаров.

Очевидно защитникът на внучката на известната актриса иска да пледира невменяемост. Ако новата експертиза, която ще бъде поискана днес и ако съдът я назначи, покаже, че Ивет е била невменяема само в момента преди и на убийството, то внучката ще отърве затвора и ще бъде приведена в психиатрия. Какви други искания ще има защитата на Стайкова и кои свидетели ще се изправят пред Темида, ще стане ясно днес.

Припомняме, че вечерта на 19 октомври Ивет и Виолета са сами в жилището на баба й. Според обвинението Ивет взема кухненски нож с дължина на острието 12 см и нанася общо 54 прободно-порезни рани в областта на главата и тялото на баба си, 6 от които засягат жизненоважни органи.

Три дни по-късно 79-годишната актриса бе открита мъртва в дома си в столичния квартал "Изток" на 22 октомври миналата година. Сигналът до тел. 112 е подаден от нейни съседи, които забелязват, че от няколко дни Виолета не е излизала от вкъщи. За да влязат в апартамента, полицаите разбиват вратата и попадат на безжизненото тяло на актрисата. По трупа на Донева криминалистите веднага забелязват видимите следи от насилие.

Реклама

Не след дълго Ивет Стайкова осъмва в ареста. После Темида назначи петорната психиатрична оценка на момичето. Становището на независимите вещи лица втрещи всички. Според лекарите, които наблюдаваха Ивет Стайкова цели 2 седмици в психиатрията в Ловеч, всичко й е наред и няма никакви психични травми или отклонения.

До налагането на петорната психиатрична оценка на Ивет се стига, след като поведението й показва само и единствено неадекватност. Пред магистратите в Софийския градски съд в средата на ноември миналата година погнатата за убийството на баба си внучка се подсмихваше, държеше се като невъзпитано дете. Даже се обръщаше към съдията, кикотеше се на съдебната охрана и говореше несвързани неща.

Както "България Днес" писа, Ивет често правела проблеми и изпадала в най-различни притеснителни състояния и в следствения арест. Според запознати със случая внучката на Донева има психични отклонение заради прекомерната употреба на всякакви наркотични вещества в продължение на години.

Засега има две версии, които се нищят. Едната гласи, че до фаталния инцидент се стига, след като Виолета отказва да даде за пореден път пари на внучката си за наркотици. Помежду им избухва скандал, който завършва с брутално убийство. Проверява се и друга версия - че внучката искала да се премести да живее в бабиния апартамент, но актрисата не искала, тъй като се притеснявала, че роднините й ще я изпратят в старчески дом.

Ако бъде призната за виновна, внучката я грозят 20 години затвор, доживотен затвор или дори доживот без право на замяна. Делото започва днес по същество в Софийския градски съд.

Приятелите й смятат, че не е добре

Приятели на Ивет също твърдят, че психическото й състояние не е наред, тъй като по едно време смятала, че Сатаната я преследва. Красивата девойка често не помни какво говори, а след това се обвинява и започва да посяга на себе си и да се извинява, разказват нейни приятели, пожелали да останат анонимни, пред "България Днес". Дали поведението й е просто детски цирк, защото Ивет е все пак само на 18 години, дали е заради злоупотребяване с дрога, или е хитър план, за да избегне наказателна отговорност, най-вероятно няма да разберем.

Четете още

Повдигнаха обвинения на внучката на актрисата Виолета Донева, 54 пъти наръгала баба си

Повдигнаха обвинения на внучката на актрисата Виолета Донева, 54 пъти наръгала баба си

Внучката на убитата актрисата Виолета Донева е вменяема, психиатри я заковаха и отива на съд

Внучката на убитата актрисата Виолета Донева е вменяема, психиатри я заковаха и отива на съд

Реклама
Реклама
Реклама