Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16141218 www.bgdnes.bg

Доц. Петър Берон успокои цяла България: Дървениците няма да ни нападнат!

Навремето са били навсякъде, сега има нашествие от вонещици 

Доли ЛУКАНОВА

"Няма опасност от нашествие на дървеници у нас! Когато се взимат мерки и се поддържа чисто, всичко е под контрол."

В това е сигурен специалистът по зоология доц. Петър Берон. Изказването му е по повод нашествието на насекомите в Париж и други френски градове. Европа е в паника от нашествието на гадинките, които са навсякъде в училища, влакове, болници, кина. Паразитите предизвикаха вълна от инсектофобия и повдигнаха въпроси за здравето и безопасността по време на Олимпийските игри през следващата година. Нашествието от дървеници във Франция събуди дълбоки страхове у съседните държави, че хапещите гадини, които се пренасят лесно с багажи, плъзват из Европа и са почти неподвластни на унищожение.

Реклама

"Креватните дървеници навремето са били навсякъде из българските къщи, но много отдавна не се е чувало да има проблем с тях. В добре поддържаните къщи, особено в градовете, не съм чул някой да се оплаква от дървеници и мисля, че няма за какво да се тревожим. У нас има инвазия на вонещици, които вечерно време влизат през прозорците на хората", допълва доц. Берон.

Дървениците са малки кафяво-жълти насекоми с форма на ябълкова семка. Крият се на най-труднодостъпните места в леглото, матрака, нощното шкафче, гардероба, завивките, спалното бельо. Възможно е да не ги видите при първия оглед, като следва да се огледате за типичните следи. Паразитите оставят малки червени или кафяви точки по ъглите и краищата на матраците или конструкцията на леглото. Това всъщност са екскрементите от вече консумирана кръв. Друго важно нещо е да знаете, че дървениците снасят яйца - малки бели топчета с размер на глава на карфица. Ако забележите подобно нещо в дома си - това е ясен знак, че имате наличие на дървеници.

"Нощем смучат кръв от хората и остават петна. Могат да гладуват с месеци. Трябва всичко да се изварява и да се опушва - мебели, легла и други. В днешно време има специалисти, които се занимават с това. Моят съвет е, ако видите дървеници в дома си, да ги потърсите", споделя зоологът.

Четете още

Д-р Петър Берон: Вярвам, че ще открия Йети!

Д-р Петър Берон: Вярвам, че ще открия Йети!

Петър Берон пред "България Днес": Комарите се събудиха и излязоха от дупките си

Петър Берон пред "България Днес": Комарите се събудиха и излязоха от дупките си

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама