Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16181797 www.bgdnes.bg

Бранят бременната Преслава от смърт

Кобилката трябваше да бъде евтаназирана вчера, но й дават още няколко дни живот 

Умъртвяването на бременната кобила Преслава вдигна на бунт монтанското село Разград.

Животното, което върви по стъпките на кравата Пенка, е диагностицирано с тежко заболяване - инфекциозна анемия, и е предложено да бъде евтаназирано. Инфекцията е заразна по конете и се пренася от мухите, които живеят около тези животни

Реклама

Местните хора са категорични, че Преслава е здрава и е настанало някакво объркване, което ще доведе до несправедливо отнемане на живота на кобилата.

"Добре е, няма никакви проблеми със здравето й. Предполагам, че става въпрос за някаква лекарска грешка. Преслава е на 5 години и аз й дадох името. Когато ветеринарят ме попита как да я запише, това име първо ми дойде на ум и така стана", разказа пред "България Днес" собственикът на животното Румен Радков. По негови думи не използва Преслава за работа, а я гледа като домашен любимец.

Евтаназирането на бременната кобила трябваше да е вчера, но не се случи заради недоволството на местните хора. И Преслава получава шанс за още няколко дни живот.

"Засега няма да бъде умъртвявана. В понеделник от Българската агенция по храните ще дойдат да вземат нови кръвни проби и окончателно да се реши дали има проблем", коментира пред "България Днес" кметът на село Разград Светлин Миланов.

Кобилата, която Румен купува за 12 000 лева, има още 4-5 месеца до термина си. Въпреки че първоначално й е поставена диагноза, че е болна, Преслава е жизнена, няма температура и се храни добре.

Историята на бременната кобила Преслава силно прилича на бременната крава Пенка, която през 2018 г. придоби световна популярност. Тогава изненадващо кравата се оказа на територията на Сърбия. Седмица след като изгубил едно от животните си, Иван получил обаждане от сръбската полиция, че Пенка е намерена в Босилеград. Фермерът се опита да я прибере у дома, но властите поискаха кравата да бъде умъртвена, тъй като е била на територията на държава извън ЕС и може да пренася болести. По това време Пенка е бременна с телето Джон. Историята й разчувства света и след мащабна кампания, в която участва дори Пол Маккартни от "Бийтълс", Пенка беше помилвана.

Реклама
Реклама
Реклама