Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16329000 www.bgdnes.bg

Балдъзата на Брендо осъди прокуратурата за 60 бона

  • Вещо лице закопава Темида по дело с близка на "кокаиновия крал" Евелин Банев
  • Заради скалъпения процес и стреса Десислава Дишлиева боледува от рак на гърдата и на щитовидната жлеза, получава диабет, гастрит, паникатаки

Балдъзата на Брендо Десислава Дишлиева закова прокуратурата да й плати 60 бона обезщетение! То трябва да я компенсира за незаконно обвинение за пране на 20 милиона лева от наркотрафик и за множеството здравословни проблеми, породени от стреса, който тя преживява по време на 11-годишния процес, стана ясно от решение на Софийския апелативен съд.

Реклама

Това е вторият опит на балдъзата на Брендо да изкопчи 500 хилядарки обезщетение от родната прокуратура, но и този път не й се получи. На първа инстанция Софийският градски съд й даде само 18 бона, но сега беше изслушано вещо лице - специалист по съдебна медицина и деонтология (теория за юридическите, правните и моралните права и задължения на практикуващите лекари спрямо техните колеги и пациенти), който направо разтърси съдебната зала. На доктора му отне над половин час да прочете всички здравословни проблеми, които са повалили Дишлиева по време на процеса или след него.

Вещото лице изложи данни за влиянието на стреса върху човешка - негативно по отношение функционирането на всяка една от системите на организма. Специалистът по съдебна медицина и деонтология доказа пред Темида следните заболявания - хипертонична болест с хипертонични кризи, неинсулинозависим захарен диабет с настъпили усложнения от полиневропатия и дислипидемия. Според вещото лице стресът е повлиял изключително зле и на черния дроб. През 2013 г. ищцата е преживяла сепсис, двустранен плеврит и остра бъбречна недостатъчност, които са довели до диабет и гастрит. Според вещото лице стресът, който ищцата е преживяла по време на воденото против нея наказателно производство, води до проявление на паникатаки. Настъпилата хипертонична болест с кризи се усложнява от дългите години на стрес. Според вещото лице развилият се през 2012 г. рак на млечната жлеза, наложил оперативно лечение, химио- и лъчетерапия, е в причинна връзка с водените против ищцата дела. Експертът сочи, че на 1 август 2017 г. ищцата е претърпяла тотална хистеректомия, което според според него несъмнено е свързано с преживените стресови ситуации и наложилите се химио- и лъчетерапии. Изтъква се още, че на ищцата е проведена оперативна интервенция на 15 ноември 2018 г. за злокачествен рак на щитовидната жлеза. През 2013 г. пък балдъзата на Брендо е претърпяла сепсис, двустранен плеврит, остра бъбречна недостатъчност. Пред Темида докторът обяснява, че сепсисът и двете ракови заболявания са състояния, изключително опасни за живота.

След всички доказателства, медицински експертизи и крайни изводи, изложени от доктора, прокуратурата остава безмълвна и не оспорва нито една от думите на вещото лице, въпреки че има това право.

Припомняме, че Дишлиева беше обвинена по делото за участието в организираната престъпна група на Брендо за наркотрафик през 2007 г., когато прекара в ареста 3 дни. Процесът приключи окончателно през 2018 г. и Дишлиева заедно със сестра си Моника Добринова, която е бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо, бе окончателно оправдана. Очаква се Дишлиева да обжалва пред ВКС, но към момента няма постъпило обжалване, разбра "България Днес" при справка в съда.

Моника Добринова

Добринова също беше подсъдима и оправдана по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда.

И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции. Първоначално прокуратурата беше осъдена да й плати 118 000 лева - 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция това обезщетение беше драстично намалено. Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните й вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв. Сега делото е във Върховния касационен съд.

 Дела за конфискация

Срещу Дишлиева в момента има висящо и друго дело за пране на пари. То е внесено в съда още през 2014 г. и вече 9 години не може да приключи дори на първа инстанция. Отделно антикорупционната комисия КПКОНПИ води дело за конфискация на имущество от Дишлиева, дъщеря й и майка й. КПКОНПИ настоява от Дишлиева да бъдат отнети 58 597 лв., които са внесени от нея погасителни вноски по кредит, както и 3 083 800 евро, открити в сейф в хранилище на обществен трезор. Искът срещу дъщеря й е за апартамент на две нива в морското с. Лозенец, а срещу майка й - за кафе-бар от 488 кв. м, намиращо се в Студентски град в София. Дело за конфискация има и срещу Банев, което се води от 2018 г., а поредното му заседание е насрочено за ноември.

Четете още

Издирваният от Интерпол Брендо търсел трюфели във врачанско село, кметът не го познал

Издирваният от Интерпол Брендо търсел трюфели във врачанско село, кметът не го познал

Брендо съди Украйна

Брендо съди Украйна

Реклама
Реклама
Реклама