Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16336372 www.bgdnes.bg

Майката на убития Михаил в Борисовата: Надявах се на поне 20 г. за Александър

Оказва се, че един от съдебните заседатели в началото на процеса се познава със защитата на убийците, споделя Христина Стоянова

"Надявах се на поне 20 години затвор за Александър. Доживот нямаше как да му дадат, защото когато уби сина ми, беше непълнолетен." Това каза пред "България Днес" Христина Стоянова - майка на пребития до смърт Михаил в Борисовата градина през 2008 г.

Реклама

Коментарът на търсещата справедливост над 15 години майка идва, след като ВКС се произнесе окончателно. Александър получи 15 години решетки, а съучастникът му Радослав се размина с 6 години затвор.

"Не са справедливи присъдите на Александър и на Радослав, но предишните бяха още по-несправедливи. тогава Александър получи 10, а Радослав 3 години. Хубаво, че беше съдът в Страсбург, каза, че първата присъда на ВКС е абсолютно неоснователно занижена, та сега поне са по-адекватни присъдите", споделя почернената майка.

Христина Стоянова не е учудена от изхода на делото, което се влачи над 14 години, защото според нея съдебната ни система е корумпирана.

"Какво да говорим за съдебната ни система, като то цялата държава е корумпирана." В това се убеждава самата жена по време на тежкия процес.

"Първия прокурор го махнахме, съдихме го, че бави процеса. Усетихме се, че нарочно затлачва нещата, нищо не правеше. В крайна сметка смениха прокурора, а съдът разпореди Софийската градска прокуратура да го накаже. Какво се оказа впоследствие, срещу дадения прокурор няма никакви санкции, а дори е повишен. Ние го осъдихме този прокурор фактически за това, че бавеше и беше извършил някои незаконосъобразни действия по време на процеса, а те го повишават. Какво въобще да говорим, за каква справедливост, за каква съдебна система? Такива няма!" споделя майката подробности, неизвестни към момента по делото за хомофобското убийство на сина й Михаил. Христина Стоянова разбира, че прокурорът не е наказан, а е повишен от Министерството на правосъдието, спомня си тя.

Реклама

"Още на първа инстанция ми направи впечатление, че един от съдебните заседатели беше адвокат. Не знам как въобще има право адвокат да бъде съдебен заседател, при положение че адвокатите на Александър и Радослав си говореха с него, както аз си говоря с вас в момента. Те се познаваха, това е недопустимо. Тогава разбрах как стоят нещата в съдебната система и накъде отиват те. И познайте кой от тримата заседатели беше единственият против по-високи присъди? Точно адвокатът, който се познаваше със защитата на убийците на сина ми. От 17:00 часа започнаха да заседават съдебните заседатели и чакахме до 23:00 часа. Те се караха помежду си и точно адвокатът беше с особено мнение. Нагласена работа отвсякъде", споделя Стоянова пред "България Днес".

Михаил Стоянов беше пребит до смърт през есента на 2008 г. в Борисовата градина, а едва през 2018 г. подсъдимите Александър Георгиев и Радослав Кирчев чуха окончателните си присъди, които не се понравиха на майката на Михаил и жената реши да бори родната съдебна система в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, Франция.

След убийството минаха пет години, в които делото не можеше да стигне до съд заради мудно разследване. Младежът е пребит от момчета, които имат традиция да обикалят парка, за да "наритат" хомосексуални, като по делото така и не стана ясно как са разбирали кои от жертвите им са такива. Според първите две инстанции Кирчев и Георгиев са основните участници в групата, която видяла Стоянов, застигнала го, след това Георгиев го ударил с юмрук в лицето. При опита на младия мъж да избяга Кирчев го хванал за врата и го съборил на земята, при което счупил подезичната му кост и след това всички започнали да го удрят.

През 2016 г. Софийският градски съд осъди Георгиев на 13 години затвор, а Кирчев, който е бил непълнолетен при извършване на убийството, получи наказание от 4 години и 10 месеца. Година по-късно Софийският апелативен съд увеличи наказанията им. Той прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото и осъди Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години лишаване от свобода. След още една година ВКС намали наказанията повече, отколкото беше определила и първата инстанция. Върховните съдии приеха тогава, че наказанията на убийците следва да се определят под най-ниския предел, тъй като са налице многобройни смекчаващи обстоятелства. Съдиите се позоваха на младостта, чистото съдебно минало на двамата, продължителността на делото от близо 10 години и добрите характеристични данни и намалиха наказанията на младите убийци. Тогава се намеси съдът в Страсбург.

В решението на ЕСПЧ се казва, че той не може да оценява дали правилно националните съдилища са определили мотивите за убийството на Стоянов, нито преценката за отегчаващите и смекчаващите вината обстоятелства, но определи като "поразително", че за разлика от първите две инстанции, ВКС дори не е споменал хомофобските мотиви за нападението при анализа за наказанията. Съдът в Страсбург отчете, че българските съдилища нямат практика да наказват по-тежко престъпленията от омраза, дори когато ясно установяват тези факти и това е обичайно развитие на делата, а главната причина е, че Наказателният кодекс не им дава достатъчно инструменти за това. Решението на ЕСПЧ беше подписано с особено мнение от двама юристи, според които в конкретния случай проблемите отиват и по-далеч от законодателните недостатъци, тъй като българските съдии не са използвали и наличните "инструменти", за да наложат адекватно наказание за престъпление с хомофобски характер. Така благодарение на ЕСПЧ друг състав на ВКС преразгледа делото и завиши присъдите на Александър на 15 години, а на Радослав на 6 години.

Реклама
Реклама
Реклама