Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16431962 www.bgdnes.bg

Мечокът Тишо, който изяде телефон, има голям апетит

Петдесет лева глоба грози посетителя, който е застрашил живота на хищника 

Мечокът Тишо, който похапна телефон в зоопарка в Стара Загора, е в добро състояние, не се чувства стресиран и има голям апетит.

Това разказа пред "България Днес" д-р Ивелина Илиева, директор на животинското пространство в парк "Аязмото".

Реклама

"Тишо е добре. Общото му здравословно състояние е отлично и има добър апетит. Продължаваме да го наблюдаваме, въпреки че намерихме всички части от калъфа на телефона, които животното е погълнало, в изпражненията му", обясни Илиева.

В късния следобед в събота мъж решава да наруши правилата на зоологическата градина и прескача защитната ограда на местообитанието на мечките. Причина за неразумното му решение е била идеята да снима животните отблизо. Любопитният мечок Тишо грабва смартфона и започва да го гризе. От зоопарка уточниха, че тази снимка е можела да струва живота на мечето. Сериозните последствия са предотвратени само благодарение на бързата реакция на екипа.

"С 50 лв. глоба ще се размине мъжът, който изпусна телефона си при мечката. На този етап все още не е подписан протокол за административното нарушение от комисията", обясни директорката.

По нейни думи, както във всяко едно предприятие или туристическа атракция, така и в зоопарка има строги правила. Да не се прескачат предпазните парапети пред местообитанията на животните и да не се бърка в клетката, тъй като по някои от огражденията преминава ток. Забранено е храненето и какъвто и да е контакт с животните.

"Преди всичко ние сме спасителен център и при нас се отглеждат спасени и диви животни, които не могат да възприемат дали посетителят е решил да ги нахрани, или да ги удари. Голям интерес за гостите ни представлява да прескочат предпазния парапет, за да снимат по-отблизо животните, но това е грубо нарушение на правилата. Предпазният парапет не е поставен за красота, там е, за да обезопаси животните и да предпази посетителите от тях", категорична бе Илиева.

Четете още

Мечетата сирачета заживяха заедно

Мечетата сирачета заживяха заедно

Жители на габровското село Валевци: Не ни е страх от мечката с мечета на покрива

Жители на габровското село Валевци: Не ни е страх от мечката с мечета на покрива

Реклама
Реклама
Реклама