Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16451081 www.bgdnes.bg

Проф. Радка Аргирова: Носете три ката дрехи в студа

Допълнителен чифт чорапи ще ни стопли през зимата, казва вирусологът 

"В най-студените дни ще ви трябват поне три слоя дрехи, които да предпазват торса и жизненоважните ви органи от студа."

Това разкри пред "България Днес" проф. Радка Аргирова по повод зимните и студени месеци, които тепърва предстоят. Специалистът разкри, че ни атакува букет от вируси, като най-популярните са COVID, грип и респираторно-синцитиален вирус. Поради тази причина вирусологът даде ценни съвети как да се стоплим, когато сме навън, за да не се разболеем, както и да не заразим останалите около нас.

Реклама

"В студеното време хората, които работят навън, се нуждаят от допълнителни слоеве дрехи. Важно е да отбележа, че памучните дрехи не са подходящи за основен слой. Памукът ще попие влагата, която може да се натрупа, но няма да изсъхне, което ще ви накара да измръзнете", споделя проф. Аргирова. По думите й очаква грипната вълна да ни залее в края на януари - средата на февруари.

"Студените и изтръпнали крака са често срещано оплакване сред работещите на открито през зимата. Затова съветвам хората да си слагат допълнителен чифт чорапи", казва вирусологът.

Според проф. Аргирова коронавирусът е най-изследваният вирус в световен мащаб. Учените вече откриват взаимовръзка с гените на човек и протичането на заболяването.

"20% от заразените с COVID лица прекарват инфекцията без симптоми. 10-15% от преболедувалите пък развиват постковид синдром. Изследванията сочат, че гените на определен човек имат връзка с това как ще протече заболяването. Добре е, че имаме тази информация, но за жалост, няма как да се намесим. Затова най-сигурният вариант е да се ваксинираме", категорична е проф. Аргирова.

Четете още

Вирусологът проф. Радка Аргирова:  До края на годината ще има ваксина срещу СПИН

Вирусологът проф. Радка Аргирова: До края на годината ще има ваксина срещу СПИН

Уважаваната проф. Радка Аргирова шокира: Еволюцията на COVID не е спряла

Уважаваната проф. Радка Аргирова шокира: Еволюцията на COVID не е спряла

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама