Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16630937 www.bgdnes.bg

Връщат ни убиеца от "Соло"

  • До две седмици двойният килър каца у нас
  • Президентът на Узбекистан амнистира нашенеца, обсъждат плана за депортирането му

Двойният убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров се връща у нас до две седмици. Това става ясно от узбекистанските власти, след като президентът на страната го помилва за престъплението му там - фалшивите документи. В момента се изготвя план за депортирането му.

Реклама

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март тази година при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул. При гранична проверка летищните власти установяват, че Тодоров използва фалшив руски паспорт, и го задържат на място. Тогава разбират истинската му самоличност и че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство, постановена от ВКС на Република България. Бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява незабавно своите колеги в София за задържането на Тодоров, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България, за да излежи доживотната си присъда. Тук обаче изникна проблем. Тодоров беше осъден на 5 години и 1 месец затвор в Узбекистан за документното престъпление според решение от юли на Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент.

Сега става ясно, че изненадващо президентът на Узбекистан решава да амнистира Илиян Тодоров, за да може да бъде екстрадиран у нас. В случая го помилва, защото двойният убиец така или иначе ще лежи у нас доживот, а към такава присъда по българското законодателство не може да се прибавя друга, а и няма смисъл. За решението на президента Шавкат Мирзийоев българските власти научават от служител на затвора в Ташкент, който отива в българското посолство, за да съобщи, че е одобрено искане за екстрадиция и трябва да бъде изготвен документ за депортирането на Тодоров от Узбекистан към България. Само часове след това убиецът от "Соло" е изкаран от затвора и е приведен в ареста, където ще остане, докато не излети към България. И амнистията, и преместването на Тодоров в ареста се случват на 6 декември.

От посолството ни незабавно информират българските институции - Министерството на външните работи, на вътрешните работи, на правосъдието, Върховната касационна прокуратура, главния прокурор.

Тогава дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" към МВР изпраща спешно запитване за случая до бюрото на Интерпол в Ташкент. От там отговарят, че на 6 декември 2023 година българският гражданин Илиян Тодоров е освободен от затвора в Алмалъйк и незабавно е задържан по искането на България за екстрадиция. От Интерпол – Ташкент, са поискали от офиса на главния прокурор в България спешно да придвижат документите за екстрадиция чрез Главната прокуратура на Република Узбекистан. Тази информация бе потвърдена пред "България Днес" от Министерството на правосъдията и от други институции.

В момента София и Ташкент уточняват всички технически подробности по предаването на Илиян Тодоров на българските съдебни власти, неговата екстрадиция и планирането на полетите, с които той ще бъде докаран в България. Очаква се осъденият да пристигне в София в рамките на две седмици, ако всичко мине по план.

Двойният убиец бе в неизвестност цели 11 години, а залавянето му стана напълно случайно. Припомняме, че през април 2009 г. 22-годишният тогава Тодоров заедно с приятелите си Мария Бурова, Стефан Стойков и естонските граждани Сирет Пук и Расмус Рейтау вървят от ул. "Позитано" към ъгъла на Съдебната палата с бул. "Витоша". Всички са пили, превъзбудени са и разговарят високо на английски език заради чужденците в компанията. В този момент се разминават с друга младежка група, която преди минути е напуснала нощния клуб "Соло". В нея е 24-годишният Васил Александров, който празнува рождения си ден заедно с националния вратар по хокей Кирил Въжаров и с Кирил Димитров. При разминаването между двете компании речта на чужд език не се понравя на Димитров, който се развиква: "Тук се говори на български език, намирате се в България". Отсреща му отвръщат със закачката: "Защо, субтитри ли ти трябват". Тогава Димитров, който излязъл от заведението със стъклена чаша с уиски в ръка, замахва с нея към Стойков. Между двете компании започва сбиване. Миг по-късно Васил Александров и Кирил Въжаров лежат мъртви на ъгъла на Съдебната палата, а Кирил Димитров е тежко ранен, но оцелява. И тримата са прободени с нож в гърба. На случилото се няма нито един пряк свидетел, въпреки че наоколо освен биещите се младежи е имало няколко таксита, както и охраната на съседните заведения.

Реклама

Във фаталната вечер само Тодоров е носил нож. Преди да влезе в дискотека "Соло", той дал ножа си на приятелката си Мария Бурова, за да го прибере в дамската си чанта. На излизане си го взел. Свидетелката Сирет Пук разказва, че преди нападението е видяла ножа в ръката на Тодоров. Малко след това килърът е задържан. Двойният убиец прекарва 2 години в ареста, когато през декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова го оправдава въпреки особеното мнение на единия от двамата съдебни заседатели. Водещ мотив е, че има експертиза, според която прободните рани на двамата са от различни ножове. На другите две инстанции делото продължава без Илиян, тъй като вече няма и следа от него. Тодоров получава доживот зад решетките. За изчезването на убиеца първи научават служители на съда, които три пъти пробват да му връчат мотивите за доживотната присъда, но не успяват да го намерят.

 Бягство

Една от основните версии за бягството е, че Илиян е напуснал страната с автомобил или кораб, придружаван от своята приятелка от студентските години Милена. Смята се, че известно време е пребивавал в Англия, поне месец е живял в Естония, минавал е през Латвия, Швеция и Германия. Играта на котка и мишка продължи цели 11 години, докато Илиян не стъпи накриво с фалшивия паспорт в Ташкент.

Реклама
Реклама
Реклама