Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16686700 www.bgdnes.bg

Зеленият дървен дракон ни носи успех и развитие

  • Настъпва на 10 февруари 
  • Украсете дома в неговия цвят, за да имате късмет през 2024 г. 

Следващата Китайска нова година, известна още и като Лунна нова година, ще е под знака на Зеления дървен дракон. Тя ще настъпи на 10 февруари 2024 г., в събота, и завършва на 28 януари 2025 година, във вторник, когато ще преминем в годината на Зелената дървесна змия.

Реклама

Зеленият дървен дракон вещае много вълнуваща година. 12-месечието под опеката на това митично същество ще ни донесе много повече растеж, устойчивост и развитие. В китайската митология драконите могат да контролират вятъра, дъжда, да влияят на времето и посевите, а също така да носят просперитет на света. Създанието също се смята за мощен талисман. Всяка година според източния хороскоп се свързва с един от петте елемента: метал, вода, дърво, огън или земя. Драконът в китайската традиция се свързва с дървото, което се счита за елемент на растеж, успех и развитие. Енергията на Дървения дракон традиционно е оцветена в зелено.

За Китай това е най-големият празник, с който се отбелязва настъпването на новата година по традиционния лунно-слънчев китайски календар. Тържествата обичайно продължават 15 дни, като на всеки от дните се спазват различни традиции.

Китайският зодиак, подобно на западния, се състои от дванадесет знака, всеки представен от животно или магическо създание. В западната астрология знаците преминават през дванадесетте месеца всяка година, а в китайската астрология всеки знак получава цяла година за себе си и един цикъл продължава дванадесет години.

Китайската астрология включва пет елемента - вода, метал, дърво, земя и огън. Зодиакът преминава през различен елемент всяка година. Тъй като елементът "дърво" е свързан със зеления цвят, някои хора наричат Годината на Зеления дракон. Дървото олицетворява чувствителността, интуицията, положителната настройка и пътя към вътрешния мир. Годината на Зеления дракон обещава целеустременост, растеж и успехи след спокойната Година на Заека.

За да спаси останалите, станал 5-и в хороскопа

Реклама

Митичното създание се свързва със светлото начало Ян. Той е символ на сила, благородство, чест, късмет и успех.

Има красива легенда защо силният Дракон става едва петият, а не първият в китайския хороскоп. Нефритеният император Юди организира надпревара сред животните, за да определи реда на зодиакалните знаци. Когато Драконът бил близо до финалната линия, той видял село, което страдало от суша. Той летял над облаците и ги карал да вали, за да помогне на гладуващите хора. Змеят продължил пътя си, но видял друго село - то било застрашено от наводнение. Той се смилил над жителите, глътнал водата и едва тогава продължил пътя си. Точно преди финала Драконът забелязал, че Заекът е преследван от Вълка. За да спаси Заека, Драконът го пуснал напред. И така се случва, че силното и могъщо създание завършило на пето място в надпреварата, след Плъха, Вола, Тигъра и Заека.

Заложете на златно при избора на тоалет

За да привлечете щастието в дома си, изберете сочни и различни нюанси на зеленото в интериора. Заложете на цветове като лайм, ябълка, трева.

Използвайте ги във всичко в интериора на дома си. Ако комбинирате зеленото с червено Драконът ще е милостив към вас и ще ви помага през Новата година. Зеленият цвят символизира хармония, спокойствие и естественост, а в комбинация с червеното носи късмет, щастие и нови надежди. За празничния ви тоалет препоръчваме да заложите на златни, сребърни и сиво-бели нюанси. Те носят късмет на Дракона. Избягвайте сините нюанси, те никак не се нравят на митичното животно. Драконът също не обича жълтия цвят. В миналото само членовете на императорското семейство на Китай са имали разрешение да носят дрехи в тази палитра. Тези, които нарушавали правилото, били екзекутирани.

Скорпиони, Козирози и Деви ще тънат в изобилие

При знаците по западния зодиак Скорпиони, Козирози и Деви ще се радват на изобилие през 2024. Тях ги очаква специален късмет. Енергиите на елементите земя и дърво ще помогнат Скорпионите да реализират своя потенциал, Козирозите да постигнат целите си, а Девите ги очаква море от нови възможности.

Телците ще постигат финансови успехи, а Водолеите ще участват активно в иновациите и прогреса. Рибите ще се стремят към духовно израстване. Тяхното въображение и чувствителност ще им помогнат да разберат по-дълбок смисьл и да намерят отговори на важни житейски въпроси. През 2024 г. Везните ще намерят хармония и баланс в живота си. Овните ще могат да преодоляват препятствията, тяхната енергия и решителност ще им помогнат да продължат напред. През следващата година Близнаците ще установят нови контакти и ще подобрят своите социални умения и комуникативни способности. Ще формират полезни връзки, които ще донесат късмет както в личния, така и в професионалния им живот.

Стрелците ще изпълнят плановете си и ще отидат на нови брегове. Оптимизмът и искреността им ще привлекат положителни събития и възможности. Лидерските качества и креативността на Лъвовете ще им помогнат да привлекат вниманието на другите и да получат признание. Емоционалните и интуитивните способности ще помогнат на рака да вземе правилни решения и да открие печеливши възможности.

Разликата на китайския

хороскоп със западния

Китайската астрологична традиция е напълно различна от западната и се основава на цикъл от 60 комбинации на елемент плюс зодия (общо 5 елемента и 12 животни зодии), които съчетават божествената и земната енергия.

Китайците синхронизират живота си с цикъла на Луната, Земята и Слънцето, но не и с движенията на другите видими планети - от Меркурий до Сатурн.

Използва се само символичното значение на планетите, без тяхното текущо движение. В западната астрология се търси синхрон между движението на планетите в даден момент и събитията на Земята. Откриването на Уран, Нептун и Плутон не се е отразило на китайските хороскопи, както не би се отразило и ако внезапно някоя планета спре да съществува.

Според китайските астролози всички хора, родени на една дата в рамките на дадени два часа, следва да имат еднаква съдба - докато в западната астрология дори минута разлика е от голямо значение.

Астрология на пет хилядолетия

Китайската астрология е на над 5000 години. Всяка нова година настъпва винаги на новолуние на различна дата между 21 януари и 20 февруари и се ръководи от 5 стихии, свързани с петте видими от Земята планети - Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Всяка планета се свързва с елемент, цвят, вкусово усещане, вътрешен орган, годишно време, посоки или добродетели. Планетата Меркурий е връзката ни с водата, Венера се асоциира с метал, Марс с огън, Юпитер с дърво, а Сатурн със земя.

Дванадесетте клона на земята, или популярните 12 животни, въплъщават земното пространство и енергия. Дванадесетте животни представляват 12-те фази на цикличната орбита и са свързани с принципите на мъжкото начало Ин и женското Ян. Шест от животните се приравняват с принципа Ян: мъжката, активна, дива и светла енергия - плъх, тигър, дракон, кон, маймуна, куче. А останалите шест - вол, заек, змия, овца, петел и прасе - с принципа на Ин, женската, пасивна, опитомена и тъмна енергия. Цикълът от 60 комбинации от 5 елемента и 12 животни. От комбинацията племе - клон (животно - елемент) се получава следната редица: дърво-плъх-ян, дърво-вол-ин, огън-тигър-ян, огън-заек-ин и се повтарят до 60. Взети заедно, тези комбинации от божествено и земно начало в един цикъл от 60 покриват всички възможни житейски събития и обобщават вековната мъдрост на китайците.

Този цикъл от 60 е приложим не само за годините, но и за месеците, дните и двойните часове, което прави китайската астрология много индивидуална - за всеки човек и за всеки момент.

Всеки месец също си има елемент и зодия и те се редуват от месец до месец на цикъл от 60: например, януари е ян-огнен-плъх, а февруари-ин-огнен-вол. По същия начин се редуват и дните, и часовете, които са разделени по 2 - в денонощието знак-зодия се сменят 12 пъти.

Четете още

Топастроложката Алена пред "България Днес": 2024-а започва с умора, но ще завърши с пари

Топастроложката Алена пред "България Днес": 2024-а започва с умора, но ще завърши с пари

Реклама
Реклама
Реклама