Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16708641 www.bgdnes.bg

УНИКАЛНО! Сарми от Космоса ЯДЕМ на празничната трапеза

Храната за астронавти вече е достъпна за земляни 

Мусака, таратор, изобилие от плодове и нестандартни чипсове изненадват гастрономи 

Доли ЛУКАНОВА

В днешно време не е нужно да си космонавт, за да се храниш като такъв. Традиционни български ястия като сарми, мусака, различни сирена и изобилие от плодове, приготвени за полет в Космоса, вече са достъпни и за нас, обикновените земляни. За празничната трапеза човек съвсем спокойно може да си поръча космическо меню и да започне годината по един нетрадиционен начин.

Реклама

"Тази година имахме поръчки от фирми, които включиха космическо меню в коледните си партита. Определено ще доразработим идеята и ще направим специални менюта за празничните дни. Вече имаме лозови сармички, различни яхнийки, мусака, таратор, сирена, изобилие от плодове. Хората все по-често се обръщат към традиционния български вкус и приготвяме такива рецепти по поръчка", споделя пред "България Днес" директорът на Института по криобиология и хранителни технологии проф. Илиана Начева.

Специалистите подготвят над 60 вида лиофилизирани храни. При този метод материалът се замразява до поне -40 градуса, след което се изтегля влагата с вакум чрез постепенно повишаване на температурата и по този начин се отделят ледените кристали, без да минават в течно състояние. Приготвено по този начин, ястието може да бъде съхранено поне 5 години, без да се държи в хладилник или фризер.

"Ястията може да се рехидратират, като се потопят във вода за няколко минути. Стават абсолютно годни за консумация, а може да се консумират и директно, като бисквитка", разяснява проф. Начева.

В института вече са пристигнали две нови машини за лиофилизация, което позволява на учените да приготвят повече космическа храна и да развихрят въображението си. Освен богатата гама от плодове експертите са разработили и интересни зеленчукови чипсове.

"При нас често идват ученици, които искат да се запознаят с храната на космонавтите. Поради тази причина решихме да заложим на нещо по-здравословно. Напоследък започнахме да правим чипс от червено сурово цвекло, от тиквички - сурови и леко осолени, чипс от дюля и чипс от авокадо", разкрива директорът на института.

Реклама
Реклама
Реклама