Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16732365 www.bgdnes.bg

Автоапашите Релето, Пуйката и Лъвицата често влизат и излизат от килията

Параграф "Ние ги хващаме, те ги пускат"

Изпечени бандити си имаха многократни срещи с Темида през 2023 г.!

Кримки с култови прякори на няколко пъти биваха задържани и освобождавани и макар вкарвани в кауша, това ни ги спря пак да вилнеят. Най-често пред правосъдието се изправят автоджамбазите. И както един от тях ядоса бивш премиер, който каза по адрес на магистратите: "Ние ги хващаме, те ги пускат", така играта на котка и мишка продължава в редиците на МВР и ъндърграунда.

Един от най-наглите бандити, който вероятно не смята да се превъзпита, е именно членът на "Наглите" Даниел Димитров - Данчо Релето. За 6 месеца той е закопчаван цели три пъти.

Реклама

И това се случва, след като съдът го пуска предсрочно от панделата по делото за отвличанията, понеже смята, че се е поправил на топло и не заслужава да долежи 18-годишната си присъда.

Когато излиза 2 г. по-рано, Релето се връща към стария си занаят да краде коли. Затова и през последната година името му често попада в криминалните хроники. Той се събира с няколко популярни кримигерои с прякори като Софиянеца и Главата и редува с кого от тях да краде.

На 5 април Релето и Петър Берберов-Бербера са задържани, защото се оказват притежатели на две крадени тойоти. Смята се, че са ги задигнали, но не се събират доказателства за кражба на коли и затова са обвинени във вещно укривателство. Джаджите, с които отворили колите, са намерени в гараж в кв. "Надежда".

Точно там криминалистите намират и двете модерни коли, които са хибрид и електрическа. С машинките за отключване джамбазите прехващат и предават сигнала от ключа на автомобила. Така единият бандит се доближава до човека, паркирал колата си, а другият до автомобила. Смята се, че гаражът е използван от Релето и хората му да прибират откраднатите коли, които после да разглобяват за части и да пренабиват номерата им.

Арестите се случват по време на изпитателния срок на предсрочното освобождаване на Релето. Въпреки това съдът го пуска срещу гаранция от 3 бона. Известният кримигерой обаче не се спира.

На 28 юли пак е арестуван. Обвинението отново е за укриване, но на две други тойоти, едната от които се оказва на бивш прокурор. Този път компания в килията му правят Главата и Софиянеца. Релето отново остава в ареста само 72 часа, защото съдът отново го пуска под гаранция.

Реклама

За трети път Релето е задържан на 2 ноември за кражба на кола. Този път съучастник му е Митко Турчина, който навремето го въвежда в престъпната схема. Двамата са заловени, докато разфасоват хибридна тойота в гараж в кв. "Илиянци". Релето има син, който притежава автоморга и сервиз. Смята се, че чрез легалния бизнес са пласирали частите. В момента апашът е в ареста, където го настигна новината, че отива на съд.

Преди броени дни от прокуратурата внасят обвинителния акт срещу него. Погват го за кражба на два модерни автомобила - хибриден и електрически, както и за притежание на забранени радиосредства. Разследването по тази афера приключва за 8 месеца, хвалят се от държавното обвинение.

Само 4 месеца след като чува присъдата си от Върховния касационен съд (ВКС) за обир на трезор и разбити сейфове на фирми, пернишкият бандит Валентин Кирилов-Пуйката отново е арестуван при опит да открадне луксозен автомобил. Името на 46-годишния рецидивист се спряга при всеки по-голям удар на банкови трезори или отмъкнати скъпи автомобили. Той е осъден по част от обвиненията на почти 2 г., но не влиза в зандана, защото ги е излежал в ареста. По другите обвинения делото е върнато за преразглеждане.

В началото на октомври Пуйката и съратникът му в автокражбите Войника се отправят към столичния кв. "Левски", където са набелязали луксозно ауди S8. В същото време ченгета от сектора за автокражби ги следят и ги изненадват заедно с отряда "Кобра", който задържа особено опасни престъпници.

Пуйката и Войника отключват колата и я подкарват. За да има неоспорими доказателства, че се касае за кражба, точно тогава униформените ги атакуват. Двамата бандити опитват да бягат, но бързо са задържани от спецчастите. При претърсването на автомобилите им са намерени специални заглушители и др.

Нов арест донася 2023 г. за сочения за автоапаш Светослав Петков-Лъвицата. В началото на декември, докато шофира, той е спрян за проверка. Тестът за дрога отчита употреба на кокаин. Кримката отказва да даде кръв, поради което го грозят 3 години затвор, глоба от 500 до 1500 лева и конфискация на колата.

Лъвицата има близо 20 задържания за кражби на автомобили, но винаги успява да се измъкне от наказателно преследване. Накрая прокуратурата може да успее именно с обвиненията за шофиране след употреба на наркотици, коментират юристи.

Ченгета отсега контрират, че Лъвицата ще извади поредния трик от ръкава си, както е правил винаги, и дават пример за случай, когато техен колега го засича зад волана на джип в столицата. Кримката отрича да е крал возилото, но в следващия момент дава газ и духва. Справка показва, че джипът е отмъкнат. След няколко дни Лъвицата се появява с бележка от бургаски хотел, че във въпросната вечер е спал там.

От хотела казват, че пазят записите от камерите само 5 дни. Впоследствие се оказва, че се държат 14 дни, но преди този срок хотелът е обран и информацията изчезва. Собствениците се оказват близки на друг известен джамбазин - Георги Воденичаров-Кико.

Руснака скача през терасата

Като истинска нинджа през терасата се опитва да избяга на ченгетата автокрадецът Руснака. Столичната полиция и групата "Кобра" задържат в кв. "Банишора" 46-годишния мъж, който има предишни регистрации за кражби на коли, дрога и други кражби. Руснака е задържан по разследване от началото на август, когато е подаден сигнал за отмъкната кола. Оказва се, че джамбазинът е бил задържан и през април, но тогава е пуснат срещу гаранция. "Определяме го като сериозен контингент. Той излезе февруари месец от затвора след присъда от 9 месеца. Тя беше за дрога", обяснява представител на СДВР.

Вилнеят 8 различни групи

Само за 4 месеца от годината са задържани 15 автокрадци. Те са от 8 различни групи. Някои са в следствения арест, други са на свобода срещу гаранции, сочат данните на столичната полиция. Тенденцията в София е да се крадат коли, които са на до 5 години. Някои се разглобяват и продават на части, на други се правят двойници и се изнасят в чужбина, обясняват криминалисти.

Преди броени дни те оковават 32-годишен рецидивист със 79 криминални регистрации, повечето за автокражби. Предполага се, че той е откраднал кола с включен двигател от улицата. Последва гонка с полицията, след като апашът отказва да се подчини на разпорежданията. Задържан е на кръстовището на ул. ''Слатинска" и ул. "Гео Милев".

Четете още

Нагъл №1 сред "Наглите"! Данчо Релето откраднал джипа на прокурор

Нагъл №1 сред "Наглите"! Данчо Релето откраднал джипа на прокурор

Готвач помага на Релето от "Наглите"
Готвач помага на Релето от "Наглите"

Готвач помага на Релето от "Наглите"

Реклама
Реклама
Реклама