Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16758790 www.bgdnes.bg

Отец Иван за твърденията, че е починал: Лъжат, че съм умрял!

Жив съм, но десет дни лежах в болница заради лицев нерв, разкрива добрият духовник 

"Жив съм! В добро здраве съм и ми е рано още да ме погребвате!"

Това заяви пред "България Днес" отец Иван по повод информацията, че е починал, която се върти от няколко дни насам из социалните мрежи. В интернет циркулира слух, че добрият духовник, който се грижи за стотици изстрадали хора в приютите си, е издъхнал.

Реклама

"За втори или трети път ме обявяват за мъртъв. Преди няколко дни, беше сутринта, видях последната лъжа по повод здравето ми. Искам да кажа на хората, че това не е вярно - жив и здрав съм. Планирам да не умирам скоро и да си поживея още. Подобни слухове имат негативен ефект не защото ще ме притеснят, а защото хората им вярват и спират да даряват средства за приютите. Вероятно си казват: "Попа вече го няма, не си заслужава да се дават пари". И от това страдат стотици хора", добави с тъга пред вестника 78-годишният дядо Иван.

През юни миналата година отново се завъртя лъжлива информация, че отецът е починал, и тогава пак се наложи отчето да обяснява, че слуховете за смъртта му са силно преувеличени, ако си позволим да цитираме Марк Твен.

Но здравословните проблеми продължават да тормозят добрия старец. Наскоро духовникът влиза в болницата в Елин Пелин и остава там за лечение в продължение на 10 дни. Причината - възпален лицев нерв.

"Легнах да спя под климатика, който бях пуснал на топло. И стана беля - лицевият нерв се възпали, лявото ми око се затвори и не можех да говоря. Лекарите ме сложиха на системи и започнах да се подобрявам. Окото ми още е леко затворено, както и проблемите с говора продължават. Докторите ми казаха, че възстановяването ми ще продължи поне три месеца. Но не се оплаквам - като цяло здравето ми е добро и ми е хубаво, че съм заобиколен от много хора", довери още за изпитанията си отчето.

Добрият старец си припомни, че преди време е лекувал болежките си, като е посещавал Божи гроб. Ходил е на святото място над 20 пъти, но вече няма сили да отиде, а лекарите не му позволяват да лети със самолет.

Реклама

"Двата инсулта, които получих един след друг преди около година, много ме събориха. Пет дни бях в кома! Когато се събудих, не помнех близките си хора. Говореха ми, но не познавах никого, сякаш ги виждах за първи път. Аз самият не можех да говоря и това допълнително ме объркваше. Знам, че няма да бъда никога повече същият човек", припомня си тежките моменти отчето.

През последните години на отец Иван му се струпаха много проблеми. Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение. След инцидента свещеникът беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно.

След това на няколко пъти отец Иван влизаше в болница и му откриха диабет. Отчето припадна по време на летен лагер и се появиха усложнения с кръвното налягане.

"От малък съм здрав човек, но през последните години нещо се случи. Като млад единствено имах болежки в гърлото, но като бях в казармата в Хасково, и ми извадиха сливиците. И проблемите приключиха. Правих си наскоро изследвания, които показаха, че сърцето и бъбреците ми са добре. Затова и се надявам да поживея повечко, но това само Господ го решава", завърши дядо Иван.

Желаем му здрава и успешна година!

Пада му се паричката от питката и баницата

Паричката и от коледната питка, и от новогодишната баница се падат на отец Иван.

"Голям късмет имах! Но така е - парите са в мен, аз ги държа и паричката дойде. Около празничните трапези бяхме много хора, децата играеха и беше много хубаво. Благодарен съм, че тази година храната на масата не беше оскъдна и успяхме да си похапнем", добави с усмивка духовникът, който се грижи за хора в три приюта - Нови хан (Софийско), Якимово (Монтанско) и Коняво (Кюстендилско).

Как да помогнем на приютите

Ако искате да помогнете на отец Иван и приютите му, може да дарите по следните сметки:

Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица", с. Нови хан, п.код 2110

БУЛСТАТ: 175743823

Банкова сметка в лева: UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин

IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

Сметка в евро: IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF

Четете още

Отец Иван пак закъса за храна и пари

Отец Иван пак закъса за храна и пари

Отец Иван натрупа килограми и трудно ходи

Отец Иван натрупа килограми и трудно ходи

Реклама
Реклама
Реклама