Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16776622 www.bgdnes.bg

Нищят дали синът на Стоян Александров е замесен с незаконни заеми

Той и аверът му Александър Кинов действали под прикритието на заложна къща

Двамата са в ареста, трупът на длъжника и жертва Кирил вписан в моргата под други имена

Разследващите нищят дали Петър Александров - синът на бившия финансов министър Стоян Александров, който бе арестуван в петък вечерта по подозрение за убийство, е отпускал незаконно заеми. Това според разследващи е ставало през заложната къща на втория задържан за убийството в София - Александър Кинов, научи "България Днес" от свои източници в МВР.

Реклама

Според първоначални данни жертвата Кирил е дължал 300 бона на Александър Кинов. Предполага се обаче, че реално не Кинов, а Петър Александров е давал големите суми през заложна къща "Дегерман", която е собственост на другия погнат за бруталното убийство Кинов. Към момента това е в процес на установяване, но според разследващите такъв тип схема правят не една и две заложни къщи, така че тази версия е много вероятно да се окаже действителната.

Освен това по неофициални данни ченгетата откриват тефтер, съдържащ списък с други длъжници.

От Софийската градска прокуратура на този етап отказват информация за убийството, но уточняват, че намереният мъртвец в моргата не е имал каквито и да е било документи за самоличност. Просто е вписан с други имена.

Петър Александров и Александър Кинов са арестувани при съвместна акция на полицията и прокуратурата в петък вечерта, след като роднини на жертвата подават сигнал за неговото изчезване.

Тялото на убития е открито в камера в морга. Дали това е морга, която е ползвана от погребалната агенция на Кинов, или е държавна, не е ясно на този етап.

По информация на "24 часа" жертвата Кирил е застрелян в корема и в крака. Засега оръжието не е открито. Взети са натривки от ръцете и на двамата мъже, за да се установи кой е стрелял. След убийството и укриването му в моргата през траурната агенция на Кинов, както смятат разследващите, двамата, сочени за килъри и лихвари, успяват да напуснат страната в посока Сърбия с личната карта на убития. Затова е назначена проверка в Гранична полиция.

Реклама

Разследващи дори твърдят, че Петър Александров и Александър Кинов показват личната карта на убития Кирил за преминаване през българските гранични власти. По този начин се опитвали да заблудят властите, че убитият всъщност е напуснал страната.

Към момента престъплението е обгърнато в мистерия с много неизвестни. Ясно е само, че убийството е станало на 4 януари. Предполагаемият повод е дълг от 300 бона. Как са успели да прехвърлят тялото на убития в моргата, не е ясно, но има една версия, по която работят разследващите. След убийството сочените за килъри закарват трупа в траурната агенция, където се постарават да прикрият следите от огнестрелните рани. След това закарват трупа и го оставят в дадената морга, където го записват под други имена и записват друга причина за смъртта. Това също все още е само версия и предстои да бъде доказана, както и че Александров и Кинов са убийците.

През 2022 година Кинов е арестуван, след като ГДБОП разкрива оранжерия за марихуана в "Кремиковци" (виж карето).

 Хале със 155 саксии марихуана

През 2022 година служители на ГДБОП неутрализират високотехнологична оранжерия за канабис. Арестувани са двама, един от които е Александър Кинов. Оранжерията се намира в район "Кремиковци".

При претърсване в района ченгетата попадат на производствено хале, специално обособено и изградено помещение на работеща оранжерия, за отглеждане и преработване на канабисови растения. То било оборудвано с необходимата инсталация, осветление, отопление и вентилация, както и с техника за последващо сушене, обработка и автоматизирано отделяне на съцветия.

От помещението са иззети 115 саксии с канабисови растения с височина от 25 до 100 см, около 45 кг сухи съцветия, разпределени в 11 чувала, други 5 чувала, съдържащи зелена тревиста маса и съцветия, както и оборудване за производството и последващата обработка на наркотичното вещество.

В хода на спецоперацията са извършени процесуално-следствени действия и на два адреса - къща и прилежащи помещения в Гоце Делчев, откъдето е иззето малко количество съцветия канабис, и на апартамент в столичния кв. "Овча купел". Какво става с това разследване, не е ясно.

 Нелегална банкова дейност

Известният финансист и преподавател Стоян Александров, който почина преди две години, беше обвиняем заради отпускането на кредити и заеми, без да има лиценз за банкова дейност. Става дума за милиони левове, долари и евро, отпускани с 14-16% годишна лихва на физически и юридически лица между 2002 г. и 2015 г.

КПКОНПИ направи опит да отнеме от финансиста и от свързани с него лица и дружества имущество за 10 376 874 милиона лева. Ставаше дума за офиси и складове в Плевен, апартамент в Сандански, игрална зала с бар, магазини, сгради и жилище в София, автомобил "Ауди А8" и дружествени дялове и банкови сметки. Разследването и делото бяха подети през 2020 година, но поради смъртта на Стоян Александров месеци по-късно всичко бе прекратено.

Четете още

Двама съдят бившия финансов министър Стоян Александров, спорят за заеми
Двама съдят бившия финансов министър Стоян Александров, спорят за заеми

Двама съдят бившия финансов министър Стоян Александров, спорят за заеми

Стоян Александров за КТБ: Искров говори глупости
Стоян Александров за КТБ: Искров говори глупости

Стоян Александров за КТБ: Искров говори глупости

Реклама
Реклама
Реклама