Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16821868 www.bgdnes.bg

ВНИМАВАЙТЕ! Интернет измама с ексдиректора на "Киберпрестъпност" Явор Колев

Киберизмама с името на бившият директор на "Киберсигурност" Явор Колев плъзна в интернет.

Името на експерта по киберсигурноист Колев, е посочено в имейл с прикачен документ, в който се твърди, че получателят подлежи на голям размер глоба.

Самият Колев обясни, че писмото оставя впечатлението, че този документ е официален.

„Това са реквизити, които целят да оставят впечатление у потребителя, че това е истинско писмо, да го накарат да осъществи контакт с измамниците и да преведе сумата над 10 хил. лв. Когато потребителят започне да проверява логата или моето име, ще види, че аз съм бивш шеф, но се създава впечатлението, че това е истински документ", разказва Колев пред Нова нюз.

Реклама

Киберекспертът подчерта, че потребителите трябва да бъдат излкючително внимателни.

„Правоохранителната система не използва за такъв тип деяние административни наказания. Това е криминализирано в Наказателния кодекс и е престъпление по смисъла на кодекса", допълни експертът.

Колев поясни, че това са организирани престъпни групи от африкански държави като Нигерия, Гана, до които трудно може правоохранителната система на България и на ЕС да достигне. Той предупреди, че трябва да сме много внимателни в интернет пространството. Колев допълни, че изкуственият интелект се използва, за да бъдат измамите по-достоверни. Затова трябва да се следи от какъв източник е имейлът.

Заради измамите в социалните мрежи бившият шеф на "Киберсигурност" предупреди, че трябва да имаме антивирусни програми, сложни пароли, които да сменяме често, за да не станем жертва на киберпрестъпление.

Четете още

Нигерийски инфлуенсър врътнал милиони у нас
Нигерийски инфлуенсър врътнал милиони у нас

Нигерийски инфлуенсър врътнал милиони у нас

Български хакер може да бъде осъден на 100 години затвор в САЩ

Български хакер може да бъде осъден на 100 години затвор в САЩ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама