Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16880590 www.bgdnes.bg

Разменените бебета от "Шейново" проходиха!

Едното дело е забуксувало, защото застрахователят на "Шейново" не се явил, очакват го през април

Разменените бебета проходиха! Захранват ги и са напълно добре, растат бързо и са щастливи. Това разбра "България Днес" от единия от адвокатите на майките Тодор Мангъров, който потвърди, че едното пеленаче вече джитка с усмивка на лице.

Реклама

"Детето на моята клиента е здраво, всичко е наред. Вече ходи, храни се напълно нормално. Майката обаче продължава да се опитва да преодолее травмата, която й бе нанесена от АГ "Шейново", споделя Мангъров.

"България Днес" се свърза и с адвокат Стоян Стойков, който представлява другата майка и я защитава отделно пред Темида, тъй като делото е разделено на две (виж карето).

"Видях детенцето преди около 3 месеца. Расте много бързо и всичко е наред", казва адвокат Стойков, но не споделя повече, тъй като не вижда детенцето често.

По информация на "България Днес" и двете дечица вече са направили първите си стъпки, гукат, а най-вероятно майките им вече ги захранват, тоест ги отбиват от пюретата и минават на вкусни домашно приготвени гозби.

Децата очевидно са добре и обгрижвани, но самите майки все още се борят с психическите травми, които им бяха причинени от болница "Шейново", където има дадоха грешно бебе, което отглеждаха над 4 месеца.

В момента двете дела текат пред Темида. Последното заседание, водено от адвокат Мангъров, бе спънато от неявилия се застраховател на АГ "Шейново". Той трябваше да бъде разпитан преди дни, но тъй като не е бил редовно призован, не се е явил. Нямало е как да знае, че трябва да е в съда. Това дело е отложено за април, когато се очаква застрахователят да се яви. Какви ще бъдат въпросите, отправени към него, не е ясно на този етап, но най-вероятно ще се говори за обезщетението и дали те са справедливи или не според застрахователната фирма.

Реклама

Случаят с разменените бебета, който шокира цялата страна, се разигра в края на декември 2022 година. Нечуваната досега каша в АГ "Шейново" започна, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето не е нейно, след като го гледа над два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето не е нейно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

При вътрешното разследване е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати.

 Снимка обръща процеса

"Акушерката, която беше разпитана, твърди, че в деня на изписването гривните на майката и детето са били правилните и всичко е било наред. Тя може да твърди каквото си иска, но имаме снимка, която говори друго. На дадената снимка акушерката казва, че държи бебето, чието семейство представлявам. Всъщност държи другото пеленаче!" Това разкри пред България Днес" адвокат Стоян Стойков и подчерта, че не трябва да се забравя, че лъжесвидетелстването е сериозно престъпление и е наказуемо.

"Да не забравяме, че акушерката носи наказателна отговорност за лъжесвидетелстване пред съда. В момента не сме сигурни дали ще процедираме в тази насока - за казаните лъжи пред Темида", казва защитникът. Ако се окаже, че медсестрата е лъжесвидетелствала, я грозят до пет години затвор.

 Разделят процесите 

Делото за разменените бебета вече не е едно, а са две. Всяко семейство ще брани интересите си поотделно. Процесите ще се гледат в Софийския районен съд и ще са първите по рода си. Това разбра "България Днес" от разговори с адв. Стойков и авд. Мангъров.

Четете още

Адвокат Мангъров: Не спират делата за разменените бебета

Адвокат Мангъров: Не спират делата за разменените бебета

Единият от адвокатите на разменените бебета: Акушерка е напуснала 2 дни след ражданията

Единият от адвокатите на разменените бебета: Акушерка е напуснала 2 дни след ражданията

Реклама
Реклама
Реклама