Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16880815 www.bgdnes.bg

Брадва! 200 лв. стигна венчавката в храм

В Рилския манастир кръщават срещу пари и дарения 

Свещите в "Св. Александър Невски" двойно по-скъпи - по 80 стотинки 

200 лева удари цената на венчавките в църкви и манастири у нас, показа проверка на "България Днес".

За една петилетка сумата за свързване на младоженците вовеки пред Бог е нараснала двойно - от 100 лева през 2018 г. до две стотачки в момента. На официалния си сайт Бачковският манастир е пуснал официален ценоразпис, в който се вижда, че венчавката е точно 200 лева. Подобна цена предлагат и някои храмове, като уточняват, че ако искате на ритуала да присъства и втори свещеник, трябва да броите още 50 лева. Има и храмове в страната, които пускат в ценоразписа си и венчавки за 150 лева, но уточняват, че наемането на църковния хор за ритуала струва петдесетачка допълнително, така че сумата отново се закръгля на 200 лева.

Реклама

Ръст на заплащането има и при кръщенията, които започват от 100 лева и могат да растат нагоре.

По-различен подход има в Рилския манастир, където таксата е по-ниска, но призовават за дарения за светата обител. Плащат се 40 лв., в които са включени свещите за кръстника и кръщавания, а по желание се дава "принос за храма" - бутилка вино, бутилка олио и пакет брашно.

Високи цени държат и свещите - още преди две години Светият синод на Българската православна църква взе решение най-масовите свещи да скочат двойно и да достигнат до 40 и 80 стотинки, като дълги години бяха по 20 стотинки. Проверка на "България Днес" показа, че в столичните храмове най-евтините свещи са по 40 стотинки, но има и изключение. В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" най-евтините свещи са по 80 стотинки, т.е. двойно по-скъпо спрямо другите църкви.

В редица храмове у нас е посочено, че молитвите достигат до Бог, ако бъдат използвани единствено свещи, закупени на място. Затова и не се препоръчва внасянето им от други места. Свещите на Българската православна църква могат да бъдат разпознати по това, че върху тях е щампован надписът "Св. синод".

Храмовете печелят и от други дейности - например снимането в столичната църква "Света Неделя" се заплаща с еднократна сума от 5 лева. За да запишете името на близък човек и да се прочита за здраве, струва между 7 и 10 лева на месец.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама