Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16881054 www.bgdnes.bg

Митничари оправдани за контрабанден канал на телефони

И на втора инстанция Темида ги оневинява

18 г. по-късно няма доказателства, че Тихия, Джими и компания са били в схемата за милиони

Оправдани за втори път са митничарите, погнати за контрабанден канал за телефони през летище София! Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд, научи "България Днес".

Реклама

Случаят е отпреди 18 г., но едва сега получава развой на втора инстанция. Тогава са погнати митничарите Ивайло Разложки-Тихия, бившият му колега Радослав Живков-Джими, Георги Георгиев-Пурата и служителите на спедиторска фирма "Политурс" Григор Тотев, Вилислав Нешов и Стоян Петров.

Прокуратурата ги обвинява, че между октомври 2006 г. и юни 2007 г. на митницата на софийския аеропорт в съучастие са пренесли стоки в особено големи размери чрез използване на фалшиви документи. При тараша в различни кашони и сандъци са намерени 788 мобилни телефона от различни марки, като далаверата е на обща стойност между 1 и 4 млн. лв.

По онова време Разложки е младши митнически специалист, а Живков - старши инспектор. Петров се труди на длъжност спедитор оперативна дейност в спедиторска фирма "Политурс ФБ" ООД.

На подсъдимата скамейка остават само тримата. През лятото на 2022 г. те са оневинени от градските магистрати. Прокуратурата протестира, че съдът е игнорирал някои СРС в мотивите си и че неправилно са оценени показанията на тайните свидетели по делото.

Следва невиждан обрат в съдебната зала. Апелативният прокурор отказва да поддържа протеста на колегата си срещу оправдателната присъда с аргумента, че тя не може да почива само на събраните СРС.

Защитата настоява, че лицето, което представяло карго трансфер манифестите и което е вписвало номерата им и други реквизити, е останало неизяснено. Отчита още, че присъдата не може да се базира на показанията само на защитен свидетел. Адвокатът на Джими изтъква, че клиентът му не е имал достъп до карго зоната, а е работил в архив, където само се съхранявали готовите материали.

Реклама

"Специалните разузнавателни средства, анонимният свидетел са неща, звучащи сериозно, но те трябва да бъдат анализирани като факти и да бъдат съпоставени с обвинението. При този анализ това обвинение не издържа. Ще се убедите с времето, че това е един балон, който ще гръмне в съдебната зала, когато тръгне делото", заявява тогава адвокат за процеса.

В центъра на схемата е митнически печат 1282, който е снет от употреба през 2000 г. От инкриминираните 32 пратки 24 са подписани с него. Въпреки мащабното разследване за служителите на Темида остава неясно кой е представил карго трансфер манифестите за освобождаване на стоките и кой е изнесъл стоките.

Не се установява как точно е пристигала съответната единична процесна пратка, как и от кого е освобождавана и манифестирана, от кого е извозвана, извеждана ли е от склада на спедитора, предавана ли е на крайния получател, категорични са магистратите.

Те не намират преки доказателства спедиторът Петров да е получавал помощ или да е бил улесняван за извършване на престъпленията от Разложки или Живков. Освен това проверка показва, че на двамата митничари не били издавани пропуски за достъп до карго зоната на летището.

Още по време на арестите Георги Георгиев-Пурата и Радослав Живков-Джими нашумяват с автопарка си за милиони. Те успяват да се снабдят с луксозните возила, докато са на държавна заплата от по 300 лв., говорят тогава колегите им.

След акцията Пурата попада в болница и е пуснат с по-лека мярка. През 2008 г. МВР официално го обявява за изчезнал, а Софийската градска прокуратура образува дело за отвличане. През 2011 г. се появява като свидетел в съда по делото "Наглите" срещу похитителите си. Разказва за 11-те дни, които прекарва в плен, и коментира, че мозъкът на "Наглите" е на свобода.

Жоро Пурата е осъден на една година затвор и отнемане на 200 хил. евро, но за валутни престъпления. КПКОНПИ започва проверка на имуществото му, като установява значително разминаване.

Затова внася иск за отнемане на близо 1 млн. лв., в които влизат апартамент в столичния кв. "Гео Милев", магазини, апартамент в Банско и лъскаво "Бентли". През м.г. се разбира, че антикорупционната комисия е загубила делото за отнемане на имущество на втора инстанция, тъй като магистратите преценяват, че авоарите на Пурата не са от престъпления. Така му възстановяват 17 бона за разноски.

Върнат на работа

Върнат на работа се оказва Ивайло Разложки-Тихия близо година след арестите. Софийският районен съд тихомълком го възстановява на длъжност през 2008 г. След операцията Разложки е уволнен по етичния кодекс на митническия служител за уронване престижа на институцията.

Задържаните от групата първоначално са оставени в ареста, но по-късно Тихия е пуснат под гаранция от 10 хил. лева. На известния митничар се приписват връзки с фолкзвездите Деси Слава и Преслава.

Реклама
Реклама
Реклама