Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16946473 www.bgdnes.bg

СТРАХ в български град! Червени червеи атакуват червата

Бум на заразени в Горна Оряховица 

Предизвикват главоболие и болки в корема 

Доли ЛУКАНОВА

Червени червеи атакуват хората в Горна Оряховица. Паразитите се размножават в червата и предизвикват стомашни неразположения. Само за седмица заразените са 26 души. Това сочи доклад на експерти от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново.

"Това са паразитни заболявания. Срещат се по-често при деца заради ниска хигиена. Неизрязани нокти, неизмити ръце са причината за разпространението им. Децата се самозаразяват, като се пипат, тъй като отново поглъщат яйцата на червеите и се получава един кръговрат", коментира пред "България Днес" личният лекар д-р Валентин Богословов.

Реклама

Малчуганите обикновено се заразяват с вътрешни паразити след игра навън, особено докато се забавляват в зелените пространства или пясъчниците. Паразитите проникват в тялото през крайниците. След като човек е заразен, е много лесно да предаде паразитите на някой друг. Ако болният не мие ръцете си, след като използва тоалетната, може да остави микроскопични яйца на всичко, което докосва - дръжката на вратата, солницата, телефона или друг човек. Паразитите се предават на хората и при гушкане на животни, затова измиването на ръцете е една от важните стъпки за предотвратяване на разпространението им.

Червените червеи най-често предизвикват две заболявания. 15 от болните в Горна Оряховица са диагностицирани с ламблиоза, а 11 души - с трихоцефалоза. Симптомите се характеризират с разстройство болки в корема, безапетитие, главоболие.

"Ако човек усети симптомите, е най-добре да посети личния си лекар и да му бъдат направени изследвания, за да му се назначи правилното лечение. Тези паразити наподобяват тениите и глистите. Лечението е с антипаразитни средства. Лошото е, че по аптеките са малко дефицит, но се намират", допълва специалистът.

Според архива на РЗИ става ясно, че последно в областта са регистрирани два случая на ламблиоза през от 2020 г. През 2018 г. са установени 16 болни от трихоцефалоза. Инфектираните са били живущи в дома за хора с увреждания в Горски Горен Тръмбеш.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама