Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16946666 www.bgdnes.bg

Психоложката Краси Гешева: Двойките масово се превръщат в съквартиранти

Не си говорят, не споделят, таят гняв и обида 

КОЯ Е ТЯ

Краси Гешева е психолог, организационен консултант и лайф коуч. Официален психолог на Асоциацията на българските футболисти. Автор на редица психологически курсове. Има множество проекти съвместно с Дружеството на психолозите.

- В най-депресиращия период от годината сме, когато празниците са отминали, портфейлите почти празни, а зимата е в разгара си. Как всичко това влияе на психиката на човек и по какъв начин най-бързо и успешно можем да се отървем от мрачните мисли, г-жо Гешева?

Реклама

- Всички тези фактори със сигурност влияят негативно върху психиката ни. Но все пак новата година е и ново начало, нова надежда, че ще постигнем целите и мечтите си. Много зависи от конкретната личност какво отношение има към живота си.

С други думи, има хора, които точно в началото на годината се чувстват прекрасно и са високомотивирани за всичко, което им предстои. Но може би по-големият процент е на тази група, която описвате.

Ако мрачни мисли са налегнали вашите читатели, бих ги насочила да се концентрират върху настоящия момент, да благодарят за всичко, което имат в момента.

Също от огромно значение за менталното ни здраве е как живеем. Кога си лягаме и кога ставаме? Каква е културата ни на хранене? Как и колко се движим? Какво желаем да постигнем в живота си? Какъв е заложеният в нас потенциал и как го развиваме.

Когато човек е зает, той няма време за мрачни мисли. Така че какъв по-добър момент от този да поставим нови цели, да съставим вълнуващ план за тяхното изпълнение и да го следваме.

И все пак, ако за човек е трудно сам да излезе от трудния период, за това сме ние, психолозите. Нашата роля е да помогнем, да покажем слепите петна на човека и да го водим в пътя на промяна и развитие и справяне с проблема. Радвам се, че вече няма стигма относно срещите с психолог и толкова много хора търсят услугите ни.

Реклама

- Първият понеделник на новата година отдавна е известен сред адвокатите и консултантите като "Ден на развода". Какви са причините за влошената семейна среда и за фаталния изход за много бракове?

- До голяма степен това се дължи на факта, че при огромна част от семейните двойки няма истински и здрави взаимоотношения. Те са се превърнали в съквартиранти, които си поделят грижите за детето/децата. Не си говорят, не споделят себе си, желанията си. Животът им се състои основно от работа вкъщи, където са пред някой екран - този на телефона или на телевизора, и после си лягат.

В един момент ситуацията се променя. Почивните дни са съпътствани от повече свободно време, в което да взаимодействат с партньора си и тъй като дълго време са таили обида, неудовлетворение, гняв, тези емоции избухват като вулкан. Агресия, критика, недоволство и най-лесното решение от ситуацията е човек да си тръгне. Всъщност така стояха и нещата по време на локдауна при ковид. Имаше бум на разводите.

- Нека поговорим повече за стереотипи и народопсихология вкъщи. Робува ли още българката на схващането "бий ме, обичам те" и "ще търпя заради децата"?

- Трудно ми е да генерализирам. Има различни българки. Относно изброените схващания мисля, че случаите на домашно насилие, които станаха обществено достояние през миналата година, а и вече има няколко известни от тази, са красноречиви. Чрез медиите се разбра за толкова много, а колко повече има, за които никой или малцина знаят.

Разбира се, не го пожелавам на никого и никой не е застрахован, но в интерес на истината, жените, които са подложени на системен физически или психически тормоз, имат свободна воля и могат да я използват, за да не бъдат бити, травмирани и унижавани. Относно това да стоиш "заради децата" пак е субективно и зависи от случая. Аз работя с много двойки, които минават през различни кризи във взаимоотношенията си и в повечето случаи, когато и двамата партньори желаят да променят ситуацията, в която се намират - начин за справяне има.

- Действително ли по-здрави са онези семейства, в които жената е водещата фигура? Позагуби ли българският мъж от своя мъжествен ореол през годините?

- Не бих се съгласила с това, че по-здраво е семейство, в което жената е водещата фигура. Не казвам, че няма здрави взаимоотношения по този начин. Но идеалният вариант е мъжът да е лидерът и водещата фигура. Неслучайно е прието мъжът да предлага брак, а не обратното.

Относно българския мъж това, което наблюдавам и като официален психолог на Асоциацията на българските футболисти, е липсата на увереност. Постоянно срещам несигурност, ниско самочувствие и манталитет на жертва. Пак без да поставям всички под общ знаменател, защото, разбира се, има изключения.

- Как си обяснявате факта, че ало измамници и врачки продължават да измъкват хиляди левове изпод юрганите на възрастни хора въпреки стотиците известни случаи и постоянното говорене по темата?

- Много просто, те оперират и влияят със силен инструмент върху психиката на човек - страхат. Страхът от смъртта, от болести, бедност, от самота. Също тези измамници са достатъчно хитри, за да проучват своите жертви и се спират на хора, които са наивни, объркани и самотни. Освен изброените от вас може да добавим и измамниците в социалните мрежи, които карат жени да се влюбват в тях и да им изпращат пари. Имала съм не един такъв случай на измамена жена в практиката си.

- Какви са най-честите случаи от вашата практика? Засилват ли се паникатаките и душевните разстройства?

- Като най-чести случаи в практиката ми мога да определя депресивните състояния, паникатаките, тревожните разстройства и проблеми в брачните или партньорските взаимоотношения. Може да се каже, че има засилване на страдащите през есента и пролетта, но като цяло хората целогодишно се борят с предизвикателства, свързани с психичното здраве.

Реклама
Реклама
Реклама